Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Višji tečaj EVOP - Modul 5, Alumni EVOP

Višji tečaj EVOP - Modul 5, Alumni EVOP
Datum: 06.04. - 12.04.2008
Prizorišče: Brdo, Ljubljana
Politika EU: Splošne zadeve in zunanji odnosi
Vrsta dogodka: Konference in strokovna srečanja
Več:

Slovenija je sprejela obvezo, da bo v okviru predsedovanja EU izvedla del izobraževanja Evropske akademije za varnost in obrambo – EAVO (European Security and Defence College – ESDC). Gre za redno izobraževalno obliko, in sicer peti modul programa evropske varnostne in obrambne politike na visoki ravni (High Level Course – HLC). V organizaciji Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske bo peti (zadnji) modul izveden od 7. do 11. aprila 2008 v Ljubljani. Ukvarja se s prihodnostjo evropske varnostne in obrambne politike (EVOP).

Ob koncu petega modula bo od 11. do 13. aprila 2008 prvo srečanje Alumni diplomantov vseh štirih doslej izvedenih programov HLC. Zanje se skupaj z Generalnim sekretariatom Sveta EU pripravlja kratek (dvodnevni) osvežitveni program. Tema srečanja je »Prihodnost EVOP po Lizbonski pogodbi«, sicer pa je njegov cilj utrjevanje skupne evropske varnostne kulture. Alumni se organizira le za udeležence visokih tečajev, kajti poleg strokovnega dela (aktualne teme s področja EVOP) je pomembno medsebojno spoznavanje/druženje, kar naj bi še zlasti prispevalo h gradnji skupne varnostne kulture v Evropi.

Evropska akademija za varnost in obrambo je bila ustanovljena v letu 2005 ter deluje na podlagi sodelovanja med izobraževalnimi in raziskovalnimi institucijami držav članic EU na varnostno-obrambnem področju. Program EVOP na visoki ravni je namenjen častnikom (s činom polkovnika in više) in civilnim uslužbencem (na primerljivi ravni) v državah EU, ki delujejo na tem področju v nacionalnih okoljih ali institucijah EU.

Cilji se dosegajo z izobraževanjem v treh standardnih oblikah:

  • visoki tečaj (na strateški ravni), ki se organizira enkrat v akademskem letu;
  • seznanitveni tečaj (na izvajalni ravni), ki se organizira kot enotedensko usposabljanje, navadno v Bruslju, večkrat v akademskem letu;
  • seznanitveni tečaj za osebje za odnose z javnostjo.

V šolskem letu 2007/08 so bili izvedeni štirje moduli, in sicer v Bruslju, Lizboni, Brnu (Češka) in Tartuju (Estonija).http://www.eu2008.si/si/Meetings_Calendar/Dates/April/0406_GAERC.html

Podrobnejše informacije:

Govori, intervjuji:

Nagovor ministra za obrambo Rrepublike Slovenije Karla Erjavca na Višjem tečaju EVOP: Evropska varnostna in obrambna politika.
Novo iskanje
.
   Nazaj
 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 09.04.2008