Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Svet za kmetijstvo in ribištvo

Svet za kmetijstvo in ribištvo
Datum: 14.04.2008
Prizorišče: Luksemburg
Politika EU: Kmetijstvo in ribištvo
Vrsta dogodka: Svet ministrov
Več:

Tokratno zasedanje Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo, ki mu bo predsedoval minister Iztok Jarc, bo posvečeno ribištvu.

Ministri bodo zdaj prvič na politični ravni razpravljali o predlogu uredbe za boj proti nelegalnemu, nereguliranemu in neprijavljenemu ribolovu (NNN), ki je ena največjih svetovnih groženj trajnosti ribjih staležev. Predlog uredbe predvideva vzpostavitev sistema certificiranja ribiških proizvodov ter oblikovanje črnega seznama plovil NNN in nesodelujočih držav – držav članic EU in tretjih držav.

Razprava se bo omejila na predlagani sistem certificiranja, ukrepe za sankcioniranje ribolova NNN in vprašanje, ali naj uredba velja tudi za plovila držav članic EU ali le za plovila tretjih držav. Ker je ta zadeva med prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja na področju ribištva, želi Slovenija doseči politični sporazum o predlogu uredbe na junijskem zasedanju Sveta.

Ministri bodo govorili tudi o načrtu obnove za stalež trske v Severnem morju, ki predvideva zmanjšanje ribolova. Cilj predloga je določiti pravila za vzpostavitev načrta obnove staleža trske v Severnem morju, saj je po znanstvenih ugotovitvah ICES (International Council for the Exploration of the Sea) stalež trske izlovljen in ga je treba vrniti v okvir varnih bioloških meja.

Ministri bodo predvidoma sprejeli tudi predlog uredbe Sveta o prilagoditvi kvot za ribolov trske v Baltskem morju. Po uradnih podatkih so poljska ribiška plovila v letu 2007 nacionalno kvoto za trsko presegla za 8000 ton, zato je Evropska komisija predlagala prilagoditev poljskih kvot za ribolov trske. Poljska bo morala svojo preseženo kvoto odplačati v štirih letih in predložiti akcijski načrt za izboljšanje mehanizmov nadzora v ribištvu.

Pod točko razno bo Komisija seznanila ministre s poročilom o napredku poenostavitev in izboljšanja skupne ribiške politike, spremembo protokola k sporazumu o partnerstvu v ribiškem sektorju med ES in Islamsko republiko Mavretanijo ter z informacijo o modroplavutem tunu.

Video:http://www.eu2008.si/si/Meetings_Calendar/Dates/April/0414_AGRIFISH.html

Podrobnejše informacije:

Sporočila za javnost:

Ministri o boju proti »piratskemu« ribolovu.

Dnevni redi:

Dnevni red Sveta za kmetijstvo in ribištvo (v angleščini)  132 KB.

Foto arhiv:

Svet za kmetijstvo in ribištvo.

Razširjene informacije:

Razširjene informacije za Svet za kmetijstvo in ribištvo (v angleščini)  148 KB.

Sklepi Sveta EU:

Svet za kmetijstvo in ribištvo - Sklepi: Sporočilo za javnost (v angleščini)  249 KB.
Novo iskanje
.
   Nazaj
 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 05.05.2008