Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Svet za pravosodje in notranje zadeve (JHA)

Svet za pravosodje in notranje zadeve (JHA)
Datum: 18.04.2008
Prizorišče: Luksemburg
Politika EU: Sodelovanje na področju pravosodja in notranjih zadev
Vrsta dogodka: Svet ministrov
Več: Minister za pravosodje dr. Lovro Šturm in minister za notranje zadeve Dragutin Mate bosta v petek, 18. aprila, vodila Svet EU za pravosodje in notranje zadeve, ki bo potekal v Luksemburgu.

Ministri za pravosodje bodo med drugim obravnavali pobudo Slovenije, Francije, Češke, Švedske, Slovaške za okvirni sklep o priznavanju odločb, izdanih v nenavzočnosti (Initiative of the Republic of Slovenia, the French Republic, the Czech Republic, the Kingdom of Sweden, the Slovak Republic, the United Kingdom and the Federal Republic of Germany with a view to adopting a Council Framework Decision on the enforcement of decisions rendered in absentia). Namen pobude je krepitev pravic državljanov z zagotavljanjem jasnega in usklajenega pristopa k vprašanju priznavanja odločb, izdanih v nenavzočnosti.

Pravosodni ministri bodo obravnavali tudi Predlog okvirnega sklepa o spremembi Okvirnega sklepa z dne 13. junija 2002 o boju zoper terorizem (Council Framework decision amending Framework Decision 2002/475/JHA on combating terrorism: amendments). Predlog sprememb je namenjen posodabljanju omenjenega Okvirnega sklepa o boju zoper terorizem, obravnava pa tudi izkoriščanje sodobnih sredstev komuniciranja za izvrševanje terorističnih kaznivih dejanj.

Na dnevnem redu pravosodnega dela zasedanja bo tudi projekt Skupnega referenčnega okvirja (Common Frame of Reference – CFR) na področju evropskega pogodbenega prava.

Na zasedanju mešanega odbora bodo notranji ministri EU obravnavali poročilo skupine Prijateljev schengenskega informacijskega sistema druge  generacije ter stanje in načrtovane dejavnosti v zvezi s predlogom  direktive  o  vračanju  državljanov tretjih držav, ki nezakonito bivajo v EU.  

Na Svetu bodo notranji ministri EU razpravljali o odprtih  vprašanjih v zvezi s Predlogom direktive Sveta o spremembi Direktive 2003/109/ES, da se razširi njeno področje uporabe na upravičence do mednarodne zaščite. Slovensko predsedstvo bo predstavilo zaključke Sveta o praktičnem sodelovanju na področju azila, ki so bili pripravljeni na podlagi razprav ministrov na januarskem neformalnem Svetu in razprav v okviru struktur Sveta. Predsedstvo pričakuje, da bo doseženo politično soglasje glede predloga Sklepa Sveta o ustanovitvi Evropskega policijskega urada (EUROPOL). Svet bo sprejel tudi Akcijski načrt EU za povečanje varnosti eksplozivov, prekurzorjev in detonatorjev, ki je rezultat dela treh predsedstev Nemčije, Portugalske in Slovenije. Ministri bodo razpravljali o (in po možnosti tudi sprejeli) Predlogu mandata Evropski komisiji za začetek pogajanj za sklenitev sporazuma z ZDA glede določenih pogojev za dostop do programa brezvizumskega režima za nekatere države članice.

 

Video - Novinarska konferenca: Svet za pravosodje in notranje zadeve (petek, 18. april 2008 ob 15:34) 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 15.05.2008