Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Svet za konkurenčnost

Svet za konkurenčnost
Datum: 25.02.2008
Prizorišče: Bruselj
Politika EU: Konkurenčnost
Vrsta dogodka: Svet ministrov
Več:

Dopoldan, ko bo Svetu predsedoval minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, bodo na dnevnem redu teme s področja industrijske politike in notranjega trga. Osrednja točka bo sprejetje dokumenta o ključnih zadevah v okviru lizbonskega procesa ekonomskih reform. To bo prispevek Sveta za konkurenčnost za spomladansko zasedanje Evropskega sveta, ki bo pripravil sklepe v zvezi z izvajanjem lizbonske strategije.

Med pomembnejšimi temami zasedanja bo še pregled delovanja enotnega trga, pri čemer se pričakuje sprejetje sklepov Sveta. Enotni trg mora omogočiti, da bo Evropska unija uspešno odgovorila na izzive globalizacije ter jo dejavno oblikovala. Komisija bo dala informacijo o pregledu stanja na področju potrošniških trgov in pregledu dosežkov na notranjem trgu. Namen je primerjati moč potrošniškega okolja v različnih državah članicah in pogledati stopnjo povezanosti maloprodajnega notranjega trga.

Popoldanskemu delu zasedanja, na katerem se bodo sestali ministri, pristojni za raziskave, bo predsedovala ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar. Ministri bodo razpravljali o evropskem strateškem načrtu za energetsko tehnologijo (načrtu SET). Evropa si je zadala velikopotezne cilje za zmanjšanje emisije toplogrednih plinov in povečanje deleža obnovljivih virov ter energetske učinkovitosti. Da bi jih uresničila, bo treba razviti učinkovitejše nove tehnologije in okrepiti prizadevanja za več raziskav in boljše inovativne rešitve na tem področju. Obenem bo za to potrebnih več finančnih sredstev.

Ministri bodo predvidoma sprejeli tudi dogovor o splošnem pristopu k novemu predlogu za skupno tehnološko pobudo za ustanovitev skupnega podjetja gorivnih celic in vodika. Skupne tehnološke pobude ponujajo možnost za ustvarjanje novih partnerstev med javno in zasebno financiranimi organizacijami, ki se ukvarjajo z raziskavami, in bodo prispevale k uresničitvi ciljev lizbonske strategije.

Briefing predsedstva (v angleščini) 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 07.03.2008