Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Svet za ekonomske in finančne zadeve (ECOFIN)

Svet za ekonomske in finančne zadeve (ECOFIN)
Datum: 03.06.2008
Prizorišče: Luksemburg
Politika EU: Ekonomske in finančne zadeve
Vrsta dogodka: Svet ministrov
Več:

Junijsko zasedanje Sveta za ekonomske in finančne zadeve (ECOFIN), zadnje v času slovenskega predsedovanja, bo imelo prazničen pridih, saj bosta pred  njegovim začetkom potekali praznovanji kar dveh obletnic, 10. obletnice Evropske centralne banke (ECB) in Evropskega sistema centralnih bank (ESCB) in 50. obletnice Evropske investicijske banke (EIB). Kot običajno se bo sestala tudi Evro skupina, potekala pa bo tudi letna skupščina guvernerjev EIB.

Dvodnevni spored se bo pričel 2. junija v Frankfurtu s srečanjem Evro skupine. Temu bo sledila slovesnost ob 10. obletnici ECB/ESCB v Alte Oper v Frankfurtu. Zvečer bodo ministri odpotovali v Luksemburg, kjer bodo z odprtjem nove stavbe EIB proslavili 50. obletnico te banke.

3. junija se bodo nadaljevali sestanki v Luksemburgu. Najprej se bodo na svoji letni skupščini sestali guvernerji Evropske investicijske banke.

Temu bo sledilo zasedanje ECOFIN. Finančni ministri EU bodo na zasedanju, ki mu bo predsedoval slovenski finančni minister Andrej Bajuk, najprej izmenjali mnenja ob še eni obletnici, 10. obletnici Evropske monetarne unije. Med drugim bodo razpravljali tudi o konvergenčnih poročilih Evropske komisije in ECB, posvetili pa se bodo tudi pripravam na junijski Evropski svet.

Ministri bodo predvidoma sprejeli tudi zaključke Sveta o finančnih storitvah (kliring in poravnave) in potrdili poročilo slovenskega predsedstva o napredku na dosjeju Solventnost 2. Potrdili bodo zaključke o poročilu Skupine za kodeks ravnanja na področju podjetniškega obdavčevanja, seznanili pa se bodo tudi s poročilom o napredku pri prenovi sistema davka na dodano vrednost na finančne in zavarovalniške storitve ter o napredku glede predloga direktive o trošarinah. 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 24.06.2008