Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Neformalno srečanje ministrov za zunanje zadeve EU (Gymnich)

Neformalno srečanje ministrov za zunanje zadeve EU (Gymnich)
Datum: 28.03. - 29.03.2008
Prizorišče: Brdo
Politika EU: Splošne zadeve in zunanji odnosi
Vrsta dogodka: Neformalno ministrsko srečanje
Več:

V petek, 28. marca, in soboto, 29. marca, bo v Kongresnem centru Brdo potekalo neformalno srečanje zunanjih ministrov držav članic EU – Gymnich, ki ga bo vodil predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel.

Zasedanje se bo začelo s poglobljeno razpravo o Bližnjem vzhodu, na kateri bodo ministri govorili o bližnjevzhodnem mirovnem procesu in razmerah v Libanonu, pa tudi o vlogi Sirije, Iranu in dejavnosti terorističnih organizacij.

V petek bo potekala razprava tudi o odnosih med Evropsko unijo in Rusko federacijo. Slovensko predsedstvo pripravlja vrh EU-Rusija, ki bo junija v Rusiji. Tema pogovorov bodo tako priprave na vrh, pa tudi ocena razmer v Rusiji po nedavnih predsedniških volitvah in splošno o medsebojnem sodelovanju.

Sobotna razprava bo namenjena prizadevanjem slovenskega predsedstva za utrjevanje miru in stabilnosti na Zahodnem Balkanu in za oživitev Solunskega programa, s katerim je leta 2003 Evropska unija zagotovila vsem državam Zahodnega Balkana evropsko prihodnost, torej članstvo v EU, ko bodo za to izpolnjevale pogoje. Na delu zasedanja bodo sodelovali tudi ministri oziroma predstavniki držav s tega območja.

Zasedanje se bo končalo s kosilom, na katerem bo govor o medkulturnem dialogu, ki mu je Evropska unija namenila leto 2008 in je tudi ena od prednostnih nalog slovenskega predsedstva. Na tem delu zasedanja bodo, kot je že navada, sodelovali tudi zunanji ministri držav kandidatk za članstvo v EU.http://www.eu2008.si/si/Meetings_Calendar/Dates/March/0328_GAERC_Gymnich.html

Podrobnejše informacije:

Informacija za medije (18.03.)  181 KB.

Medijski program (26.3.)  48 KB.

Organiziran prevoz za novinarje: Ljubljana - Brdo - Ljubljana  89 KB.

Organiziran prevoz za novinarje: Bled - Brdo - Bled  87 KB.

Kdo je kdo (v angleščini)  1.1 MB.

Sporočila za javnost:

Neformalno zasedanje zunanjih ministrov (Gymnich) – informacija.

Prvi dan Gymnicha: o Bližnjem vzhodu in o Rusiji.

Zunanji ministri EU razpravljali o Zahodnem Balkanu.

Izjava predsedstva: Zahodni Balkan v središču.

Ministri na delovnem kosilu o medkulturnem dialogu.

Gymnich: ministri o Tibetu.

Spletni film Fitna nizozemskega poslanca Wildersa.

Avdio arhiv:

Novinarska konferenca predsedstva: minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Dimitrij Rupel, visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana in komisar za širitev Olli Rehn

Foto arhiv:

Neformalno srečanje ministrov za zunanje zadeve EU (Gymnich) - 1. dan (Prihodi ministrov).

Neformalno srečanje ministrov za zunanje zadeve EU (Gymnich) - 1. dan (Kosilo, skupinsko fotografiranje, zasedanje, novinarska konferenca in večerja).

Neformalno srečanje ministrov za zunanje zadeve EU (Gymnich) - 2. dan.

Video arhiv:

Novinarska konferenca predsedstva: minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Dimitrij Rupel, visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana in komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner.

Novinarska konferenca predsedstva: minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Dimitrij Rupel, visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana in komisar za širitev Olli Rehn.
Novo iskanje
.
  
 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 26.05.2008