Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Slovesnost ob odpravi nadzora na notranjih zračnih mejah v schengenskem območju

Slovesnost ob odpravi nadzora na notranjih zračnih mejah v schengenskem območju
Datum: 31.03.2008
Prizorišče: Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana
Politika EU: Sodelovanje na področju pravosodja in notranjih zadev
Vrsta dogodka: Drugo
Več:

Republika Slovenija bo 31. 3. 2008 ob 16.30 uri na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana organizirala slovesnost ob odpravi mejne kontrole na notranjih letih v državah članicah iz schengenskega območja.

Slavnostni govorniki bodo Janez Janša, predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta, Rui Pereira, minister za notranje zadeve Portugalske Republike, in dr. Janez Potočnik, evropski komisar za znanost in raziskave. Na slovesnost bodo vabljeni predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Generalnega sekretariata Sveta.

Svet EU je namreč že novembra lani ugotovil, da so bili izpolnjeni pogoji za sprejem Sklepa Sveta EU o polni uporabi določb schengenskega pravnega reda in na tej osnovi je bila 21. decembra lani odpravljena mejna kontrola na notranjih kopenskih in morskih mejah, 30. marca 2008 pa bo odpravljena mejna kontrola na zračnih mejah, kar je pomemben dogodek za vse države članice iz schengenskega prostora, saj se s tem zaključuje njihov dokončni vstop v »schengen«. Učinkovito izvajanje ukrepov na zunanji meji in v notranjosti je v varnostnem interesu EU, saj se s tem preprečujejo ilegalne migracije in druge oblike čezmejne kriminalitete. 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 04.04.2008