Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

22.05.2008

Izjava predsedstva EU o parlamentarnih volitvah v Gruziji 21. maja 2008

Predsedstvo EU meni, da so bile parlamentarne volitve 21. maja 2008, predvsem zaradi zadnjih dogodkov v državi, pomembna preizkušnja za demokracijo v Gruziji, in gruzijskemu narodu čestita za njihovo mirno izvedbo.

Pri tem izhaja iz izjave o predhodnih ugotovitvah in sklepih mednarodne opazovalne misije pod vodstvom Urada OVSE za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) z dne 22. maja, da je gruzijski narod na njih imel veliko možnosti pri izbiri svojih predstavnikov ter da so si oblasti in druge politične strani prizadevale za izvedbo volitev v skladu z načeli OVSE in Sveta Evrope.

Vendar predsedstvo s skrbjo opaža, da je opazovalna misija ugotovila številne težave, zaradi katerih je bilo uresničevanje zavez nedosledno in nepopolno.

Ugotavlja, da štetje glasov in izračun rezultatov še trajata, ter pričakuje končni izid volitev in končno oceno ODIHR.

Z odobravanjem sprejema sodelovanje gruzijskih oblasti z opazovalno misijo OVSE/ODIHR. V zvezi s tem pristojne oblasti poziva, naj zagotovijo ustrezno takojšnje reševanje vseh pritožb.

Ugotavlja, da po januarskih predsedniških volitvah v Gruziji odziv na nekatere izzive, na katere je opozoril ODIHR, ni bil ustrezen in da nekatere izrazite težave ostajajo. Zato državo poziva, naj sprejme vse potrebne ukrepe za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti, med drugim pri volilni zakonodaji in postopkih.

Predsedstvo vse politične sile poziva, naj spoštujejo volilne izide in konstruktivno pristopijo k obnovi vključujočega političnega dialoga za dosego širokega soglasja v interesu države.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 23.05.2008