Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

08.02.2008

Slovensko predsedstvo pozdravlja ratifikacijo Lizbonske pogodbe v Franciji

Slovensko predsedstvo pozdravlja ratifikacijo Lizbonske pogodbe v Franciji. Francija je že peta država, ki je ratificirala ta pomemben instrument, s katerim se bo povečala demokratičnost in učinkovitost delovanja EU in poglobila njena integracija. Obenem je to instrument, ki bo Evropski uniji omogočal, da bo bistveno učinkovitejša tudi navzven.

Pogodba, ki je bila podpisana 13. decembra 2007, bo začela veljati, ko jo bo ratificiralo vseh 27 držav članic. Vsaka ratifikacija je zato pomemben korak h končnemu cilju, uveljavitvi pogodbe v roku, predvidenem v Berlinski deklaraciji. Še posebej pomemben je ta korak v primeru Francije, kjer ratifikacija prejšnje – »ustavne« - pogodbe ni uspela.

Lizbonska pogodba prinaša pomemben napredek pri delovanju Evropske unije, saj bo omogočila učinkovitejšo, preglednejšo in bolj demokratično delovanje. Evropska unija bo imela sodobnejše institucije ter omogočila, da se bodo države članice skupaj učinkovito spopadale z izzivi sodobnega časa. Lizbonska pogodba je nedvomno pogodba za 21. stoletje ter si zasluži veliko podporo.

Ratifikacija Lizbonske pogodbe je prva prednostna naloga Unije v letu 2008, saj je treba omogočiti, da Evropska unija uresniči cilje, ki si jih je zastavila. S tem namenom predsedstvo skrbno spremlja ratifikacije v državah članicah in ugotavlja, da postopki potekajo ter da pogodba uživa podporo. Predsedstvo pričakuje, da bo do konca slovenskega predsedovanja večina držav članic pogodbo že ratificirala.

Več o Lizbonski pogodbi, poteku ratifikacij v posameznih državah članicah ter koristih, ki jih Lizbonska pogodba prinaša državljankam in državljanom Evropske unije, si lahko državljanke in državljani Evropske unije preberete na spletni strani Europa - Lizbonska pogodba zunanja povezava

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 11.02.2008