Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

16.06.2008

Minister dr. Rupel vodil Pridružitveni svet EU-Izrael

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel je danes vodil Pridružitveni svet EU-Izrael. Izraelsko delegacijo je vodila zunanja ministrica Cipi Livni. Glavna točka zasedanja sveta je bila ocena odnosov med Evropsko unijo in Izraelom. Pridružitveni svet je namreč osrednja institucija dvostranskih odnosov, v kateri redno pregledujejo odnose in oblikujejo predloge za krepitev sodelovanja.

Minister dr. Rupel je ob tem ugotovil, da je Izrael pomemben partner Evropske unije, prav tako pa je Evropska unija pomembna partnerica Izraela. »Med nami je mnogo zgodovinskih, kulturnih in gospodarskih vezi. Dogajanje v tej regiji je zato skrb nas vseh. Zaradi tega moramo ohranjati trajni dialog in visoko razvito sodelovanje,« je dejal slovenski zunanji minister. To sodelovanje temelji na akcijskem načrtu v okviru evropske sosedske politike, katere cilj je Evropski uniji približati države v njeni soseščini in jim na podlagi obojestranske zavezanosti pomembnim skupnim vrednotam ponuditi večjo gospodarsko soodvisnost in tesnejše politično sodelovanje. »Upamo, da bomo s to politiko lahko pripomogli k večji stabilnosti, varnosti in blaginji v Evropski uniji in njenih sosedah,« je še dejal minister dr. Rupel.

Dialog in sodelovanje morata temeljiti na skupnih vrednotah, kot so podpora prizadevanjem za rešitev bližnjevzhodnega spora, krepitev boja proti terorizmu in širjenju orožja za množično uničevanje, spodbujanje uresničevanja človekovih pravic, izboljšanje dialoga med kulturami in verami, sodelovanje v boju proti protisemitizmu, rasizmu in ksenofobiji. Dr. Rupel je še poudaril, da je EU zadovoljna, da so začeli dialog o nekaterih vprašanjih o človekovih pravicah, ki zaposlujejo obe strani.

Izrael je že predlagal nadgradnjo odnosov, minister dr. Rupel pa je povedal, da so to prošnjo pozitivno sprejele vse države članice. Tako so zunanji ministri EU izrazili politično voljo glede krepitve odnosov in soglašali, da se ti odnosi razvijajo postopoma in v okviru evropske sosedske politike. »Iz očitnih razlogov je treba okrepljeno politično sodelovanje med EU in Izraelom razumeti kot sodelovanje, ki prispeva k reševanju izraelsko-palestinskega spora,« je še poudaril dr. Rupel. Med konkretnimi predlogi je omenjena pripravljenost na okrepitev političnega dialoga med EU in Izraelom ter na izmenjavo stališč ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 16.06.2008