Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

18.06.2008

Sedež EIT bo v Budimpešti – velik dosežek slovenskega predsedstva

Čeprav je bilo že ves čas jasno, da končne odločitve o sedežu Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT) ne bo lahko sprejeti in da je verjetnost doseči soglasje v zelo kratkem času majhna, je slovensko predsedstvo pokazalo izvrstne diplomatske sposobnosti in uspelo zbližati stališča držav članic. Ministri držav članic EU so se tako danes v Bruslju zedinili, da je najustreznejša kandidatka Madžarska.

Predsednica Sveta EU za konkurenčnost, slovenska ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar, je pri tem povedala: »Resnično sem vesela, pravzaprav navdušena nad trudom in zavzetostjo držav članic za skupno dobro. Slovensko predsedstvo, pa tudi sama osebno sem v izbirni postopek vložila veliko truda in ta se je obrestoval. EIT bo postal simbol združevanja evropskih raziskovalnih in inovativnih zmogljivosti, zato je začetek njegovega delovanja pomemben mejnik v evropski raziskovalni politiki.« Poudarila je še: »Imeli smo veliko odgovornost in hkrati edinstveno priložnost, ki smo jo polno izkoristili za to, da postavimo okvir za združevanje in povezovanje evropskih znanstvenih, poslovnih in izobraževalnih zmogljivosti. Z odločitvijo o sedežu inštituta in s skorajšnjim imenovanjem njegovega upravnega odbora so končno izpolnjeni vsi pogoji, da projekt EIT zaživi in začne delovati po svojem namenu.«

Današnjo medvladno konferenco je slovensko predsedstvo sklicalo po tem, ko so se pristojni ministri po dolgotrajnih pogovorih 29. maja letos uskladili, da naj končna odločitev držav članic temelji na dogovoru njihovih voditeljev iz leta 2003: da bodo imele prednost pri izbiri tedaj pristopajoče države. Ker so se ministri strinjali s predlogom predsedstva, da pri odločitvi upoštevajo načelo sorazmerne porazdelitve sedežev novih agencij v državah članicah, je največ podpore dobila Madžarska. Poljska namreč že ima sedež agencije Frontex, Slovaška pa je kandidirala skupaj z Avstrijo. Poleg Budimpešte so se za sedež EIT potegovali poljski Vroclav, nemška Jena, španski Sant Cugat des Vallés ter skupaj Dunaj in Bratislava.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 18.06.2008