Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Maj

07.05.2008

Izjava državnega sekretarja Janeza Lenarčiča v imenu Sveta EU: poslabšanje razmer v Gruziji


Velja govorjena beseda!

Spoštovane poslanke, cenjeni poslanci!

Pozdravljam odločitev Evropskega parlamenta, da uvrsti razmere v Gruziji na svoj dnevni red, saj so odnosi med Gruzijo in Rusko federacijo (RF) zelo nestabilni. Stanje v tej državi v Svetu pozorno spremljamo. Svet za splošne zadeve in zunanje odnose je o Gruziji razpravljal 29. aprila. Včeraj je o tej temi razpravljal tudi Politično-varnostni odbor.

Predsedstvo se je 2. maja v imenu EU odzvalo z izjavo o stopnjevanju napetosti med Gruzijo in Rusijo. Visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko Solana je pred tem dvakrat govoril s predsednikom Sakašvilijem (16. in 29. aprila), 30. aprila pa se je srečal z gruzijskim posebnim odposlancem Bakradzejem. Predsedstvo je o zadnjih dogodkih razpravljalo tudi z zunanjim ministrom RF Lavrovom na srečanju trojke EU z Rusijo v Luksemburgu.

Naj poudarim, da je EU močno zaskrbljena zaradi zadnjega niza dogodkov, ki so povzročili povečanje napetosti med Gruzijo in RF. Še zlasti nas skrbi:

  • objava o povečanju števila pripadnikov mirovnih sil Skupnosti neodvisnih držav v Abhaziji in o uvedbi dodatnih petnajstih kontrolnih točk vzdolž administrativne mejne črte,
  • sestrelitev gruzijskega zračnega plovila brez posadke v gruzijskem zračnem prostoru 20. aprila in
  • odločitev RF o navezavi uradnih stikov med RF in institucijami de facto oblasti v Južni Osetiji in Abhaziji brez soglasja gruzijskih oblasti.

EU potrjuje svojo trdno zavezanost gruzijski suverenosti in ozemeljski celovitosti v okviru mednarodno priznanih meja, potrjenih z resolucijo VS ZN št. 1808. EU še naprej podpira mednarodna prizadevanja za mirno rešitev konfliktov v Abhaziji in Južni Osetiji. Podpiramo predvsem dejavnosti Združenih narodov pod okriljem skupine prijateljev Generalnega sekretarja ZN in prizadevanja OVSE.

EU je vse strani pozvala, naj se vzdržijo vseh dejanj, ki bi lahko zaostrila napetosti, in sprejmejo ukrepe za obnovo zaupanja. V tej luči EU pozdravlja pobudo gruzijskega predsednika za mirno rešitev konflikta v Abhaziji. Upamo, da bo ta spodbudila konstruktiven dialog o tem vprašanju. Tudi posebni predstavnik EU ter Evropska komisija bosta tako nadaljevala prizadevanja za krepitev zaupanja v podporo reševanju konfliktov v Gruziji.

EU tudi pozdravlja odločitev Ruske federacije, da na nekaterih področjih normalizira odnose z Gruzijo. To bi vodilo k odpravi vizumskih omejitev za gruzijske državljane, obnovitvi poštnih povezav in drugim pozitivnim ukrepom.

Glede notranjepolitičnih razmer v Gruziji bi želel izraziti upanje EU, da bodo bližajoče se parlamentarne volitve 21. maja svobodne in poštene. Pomembno je, da gruzijske oblasti sprejmejo vse potrebne ukrepe za okrepitev zaupanja javnosti v izvedbo volitev. Zato odobravamo zagon programa volilne pomoči, ki se financira iz Instrumenta za stabilnost. Cenimo tudi ponudbo Poljske, da bi predsednik poljskega senata posredoval v dialogu med vlado in opozicijo.

Vse politične stranke v Gruziji, vladne in opozicijske, morajo storiti vse, kar je v njihovi moči, za izboljšanje polariziranega ozračja v Gruziji in za vzpostavitev prave demokratične politične kulture.

Na koncu naj poudarim še ključen pomen svobodnih in neodvisnih medijev za izgradnjo demokracije. Enak dostop predstavnikov vlade in opozicije do medijev je eden bistvenih pogojev za svobodne in poštene volitve.

 

Spoštovane poslanke in poslanci!

Z veseljem bom prisluhnil tudi vašim pogledom na razmere v Gruziji.

Hvala lepa.
 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 07.05.2008