Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Slovensko predsedstvo Sveta EU 2008

Dobrodošlica predsednika Vlade RS, Janeza Janše

Spoštovani obiskovalci spletnega mesta,

v veselje mi je, da vas lahko pozdravim na spletnem mestu našega predsedstva. Za nami so tri leta intenzivnih priprav, pred nami pa velik izziv – eden največjih, ki jih je Slovenija sprejela vse od osamosvojitve naprej. Svetu EU predsedujemo prvič in kot prva nova država članica. Naša posebna želja je dokazati, da razširjena Unija po podpisu Reformne pogodbe dobro deluje. Prepričan sem, da nam bo uspelo.

Evropsko krmilo prevzemamo natanko pol stoletja za tem, ko je v veljavo stopila Rimska pogodba, ki je ideji o združeni Evropi nadela konkretno podobo. Leto 2008 predstavlja podoben mejnik: Unija vstopa vanj z dogovorom o svoji institucionalni ureditvi – pripravljena, da se spopade z globalnimi izzivi. Mnogi se sprašujete: me bo EU oskrbela z energijo? Obvarovala pred podnebnimi spremembami? Ustvarila pogoje, da obvladam spremembe na trgu dela? Bo usmerjala globalizacijo v moj prid? Zagotovila sožitje različnih kultur, prepričanj, tradicij?

Slovensko predsedstvo si bo prizadevalo, da vam odgovori s konkretnimi dogovori in dosežki. Kot zadnji člen nemško-portugalsko-slovenskega tria bomo stremeli za kontinuiteto nalog in tem. Še naprej bomo pozivali k aktivni in energični Evropi. Čaka nas pester dnevni red. V samem središču pozornosti bodo Lizbonska strategija, energetsko-okoljska vprašanja, Zahodni Balkan, proces ratifikacije nove pogodbe in medkulturni dialog.

Rdeča nit je ena sama beseda – sinergija. Pomeni točno to, na čemer EU temelji že od samega začetka. Pomeni naše skupno delo, katerega dosežek je večji, kot bi bil, če bi sešteli dosežke vsakega posameznika posebej. Zavedajmo se te dodane vrednosti in jo bolje izkoristimo. Ne gre le za sinergijo članic in institucij. Gre za sinergijo vseh področij delovanja, ciljev in strategij. Gre za sinergijo vseh državljank in državljanov, generacij in kultur. Sinergijo Unije z ostalimi globalnimi akterji, regijami in celinami.

Leto 2008 je Evropsko leto medkulturnega dialoga. Vljudno vabljeni, da se udeležite dogodkov širom Evrope, da ozavestite evropsko kulturno bogastvo, da prisluhnete in premislite. Če se je leto 2007 v evropsko zgodovino zapisalo kot leto soglasja, naj leto 2008 ostane v spominu kot leto novega zagona, nove energije in sinergije – si.nergije za Evropo!

Dobrodošli na eu.2008.si ­– mestu, kjer so vam na voljo informacije, vsebine, dogodki, ozadja in dosežki slovenskega predsedstva. Veseli bomo vaših odzivov in pobud!

Janez Janša
predsednik Vlade Republike Slovenije

 

Slovenski zunanji minister optimističenDobrodošlica ministra za zunanje zadeve, dr. Dimitrija Rupla

Spoštovani gostje,

dobrodošli na spletnih straneh, ki bodo v prvi polovici leta 2008 v pomoč vsem, ki se zanimajo za dogajanja v Evropski uniji. Slovenija je prva nova članica, ki ji je bilo zaupano vodenje sveta EU. To je za nas čast, obenem pa tudi odgovornost. Evropski uniji smo hvaležni za zaupanje, ki nam ga je izkazala.

Slovenija je v svoji kratki zgodovini že opravljala zahtevne funkcije, od predsedovanja OVSE do članstva v Varnostnem svetu Združenih narodov; nobena od teh funkcij pa ni bila tako zahtevna kot predsedovanje Evropski uniji. Zato smo se za predsedovanje dobro pripravili.

Prioritete našega predsedovanja so znane; našli jih boste na teh straneh. Kot je v uvodu že napisal predsednik vlade Janez Janša, je rdeča nit našega predsedovanja ena sama beseda – sinergija.

Slovensko predsedstvo si bo prizadevalo za enotnost in učinkovitost Evropske unije. EU potrebuje pobudo, energijo, dialog, odprtost, čim več prijateljev in partnerjev. Slovenija bo šest mesecev v soju žarometov in na prepihu svetovnih dogodkov. To nas bo okrepilo.

EU vlaga v znanje, kar ni samo posledica težnje po gospodarskem razvoju, ampak je temelj učinkovite razvojne politike za boljše življenje novih generacij. Ob tem se zavedamo, da se bomo morali za zdravo življenje prihodnjih generacij odpovedati nekaterim starim navadam.

Še posebej smo odgovorni za utrjevanje evropskih načel na ozemljih, ki so sestavni del Evrope, a še nimajo pogojev, da bi polnopravno vstopila v članstvo Evropske unije. Prepričani smo, da je treba Zahodnemu Balkanu zagotoviti evropsko prihodnost. To bo naš prispevek k stabilizaciji dela Evrope, ki so ga dogajanja ob koncu prejšnjega stoletje najbolj prizadela.

S temi nameni vstopamo v predsedovanje Svetu Evropske unije. Želimo, da postanete naši sogovorniki, da se nam preko teh strani oglašate in nas spodbujate. Evropske unija niso samo politiki in uradniki v pisarnah in konferenčnih dvoranah. Skupna prihodnost je stvar vseh in veseli bomo, če boste prispevali k njej.

dr. Dimitrij Rupel
Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 28.12.2007