Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Ali ste vedeli...

  • ... da so leta 2004 v Franciji zgradili najvišji most na svetu? Cesta viadukta Millau leži na skoraj štirikratni višini ceste mosta Golden Gate Bridge, njegov najvišji stolp pa je s 343 metri rahlo višji od Eifflovega stolpa in le 38 m nižji od stavbe Empire State Building.
  • ... da je EU največji svetovni darovalec sredstev za uradno razvojno pomoč (URP)? Skupno EU zanjo priskrbi več kot polovico sredstev (54 % leta 2003). V povprečju so leta 2003 države članice za URP namenile 0,34 % svojega bruto državnega dohodka; na primer ZDA 0,15 %, Japonska pa 0,2 %. Danska, Luksemburg, Nizozemska in Švedska so razvojni pomoči prispevale največji delež, saj so za URP namenile okrog 0,8 % njihovega BDD. Kar zadeva interesne regije, je bila nekaj manj kot polovica skupnih sredstev URP namenjenih Podsaharski Afriki.
  • ... da približno 80 % vseh potnikov in 50 % vsega prepeljanega blaga v EU potuje po cesti? To je izjemna obremenitev za cestni sistem; prometni zamaški in onesnažen zrak so postali stalnica, predvsem v mestih in na nekaterih prometnih oseh.
  • ... da v Sloveniji stoji tretji najvišji dimnik na svetu in hkrati najvišji v Evropi? Dimnik termoelektrarne Trbovlje je visok 360 m. Ulili so ga leta 1976 v 210-ih dneh, zanj pa so porabili 11.866 m3 betona in 1.079 ton jekla za ojačitev. Tako visok dimnik so potrebovali, da so lahko v vsakem vremenu iz globoke in ozke doline odstranili emisije.
  • ... da je na Malti, kjer je volilna udeležba navadno višja od 96 %, razlika med glasovi za vodilni stranki na volitvah tako majhna, da je po njihovem zmaga z 52 % glasovi prepričljiva?
  • ... da ima Francija najvišjo stopnjo rodnosti v EU? V povprečju francoska ženska rodi 1,94 otroka. Najnižja rodnost v članicah EU je na Poljskem, Slovaškem in v Sloveniji, in sicer 1,25 otroka na žensko. Povprečna stopnja rodnosti je v EU padla z več kot 2,5 v 60-ih letih 20. stoletja na 1,5 v letu 1995, kolikor znaša še danes. Za primerjavo: v razvitih delih sveta velja splošna stopnja rodnosti 2,1 otroka na žensko za nadomestno stopnjo, z drugimi besedami, to je stopnja, pri kateri se ohranja dolgoročna stabilnost števila prebivalstva, če ni priseljevanja ali odseljevanja.

 

   1   2   3   4   5   6   7   8  

Viri

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 28.12.2007