Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Ali ste vedeli...

  • ... da sta v EU najbolj raziskovalno usmerjeni gospodarstvi Švedske in Finske? Delež bruto domačega proizvoda, ki ga namenita za raziskave in razvoj, je dvakrat tolikšen kot povprečja EU (1,84 %; Švedska 3,86 % in Finska 3,48 % BDP). Prav tako sta vodilni v svetu po številu objavljenih znanstvenih člankov na prebivalca, Finska pa je prva na svetu glede na sodelovanje med podjetji in univerzami.
  • ... da je intenzivnost raziskav in razvoja v EU, ki jo izraža razmerje med stroški raziskav in razvoja ter BDPjem, še vedno znatno nižja kot pri glavnih tekmicah ZDA in Japonski (1,90 % v EU-25 v primerjavi z 2,59 % v ZDA in 3,15 % na Japonskem v obdobju 2003/2004)?
  • ... da EU uvozi 50 % energije iz tretjih držav? Najvišji delež predstavljajo surova nafta in naftni derivati (več kot 80 %), čeprav se je odvisnost od trdnih goriv in zemeljskega plina v zadnjem desetletju bolj povečala kot odvisnost od nafte (ta je že leta 1994 znašala več kot 75 %).
  • ... da je Danska, ki proizvede več energije, kot je porabi, edina neto izvoznica energije med državami članicami, medtem ko je delež energetske odvisnosti na Portugalskem, Irskem, Cipru, Malti, v Italiji in Luksemburgu 80 %?
  • ... da je leta 2006 po količini pridelka na hektar, Irska pridelala največ pšenice (8,8 tone na hektar), Francija največ krompirja (40,2 toni na hektar) in Portugalska največ sladkorne pese (79,1 tone na hektar)?
  • ... da je Nizozemska, čeprav zaseda samo 0,008 % svetovnega ozemlja, tretja največja izvoznica kmetijskih pridelkov na svetu, takoj za ZDA in Francijo?

 

1   2   3   4   5   6   7   8  

Viri

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 28.12.2007