Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Neformalno srečanje ministrov za okolje

Neformalno srečanje ministrov za okolje
Datum: 11.04. - 12.04.2008
Prizorišče: Brdo
Politika EU: Okolje
Vrsta dogodka: Neformalno ministrsko srečanje
Več:

Zasedanje je bilo namenjeno prednostnima vsebinama slovenskega predsedovanja: večji povezanosti pri ukrepih proti podnebnim spremembam in varovanju biotske raznovrstnosti. Razprava o biotski raznovrstnosti, biomasi in biogorivu je še posebej izpostavila gozdno biotsko raznovrstnost kot priložnost za blažitev posledic podnebnih sprememb. Poseben poudarek je bil na trajnostni energetski rabi gozdne biomase, biogorivih druge generacije in na opredelitvi trajnostnih meril za rabo gozdne biomase.

Srečanje ministrov se je začelo v petek, 11. aprila 2008, z uvodnim koncertom v Narodni galeriji v Ljubljani. Drugi dan srečanja, v soboto, 12. aprila 2008, je bilo dopoldan v konferenčnih prostorih Brda pri Kranju osrednje zasedanje. Po uvodnem nagovoru slovenskega predsedstva so nastopili povabljeni govorci, nato pa so v razpravi sodelovali ministri, predstavniki Evropske komisije in Evropskega parlamenta, Evropske okoljske agencije in Evropskega okoljskega urada.

Po končanem zasedanju so ministri na Brdu zasadili nekaj dreves in tako simbolično prispevali v boju proti podnebnim spremembam.

Predsedstvo želi ključne poudarke ministrskega srečanja približali javnosti in posameznikom, ki lahko s svojim ravnanjem veliko prispevajo k trajnostni rabi naravnih virov in  zmanjševanju podnebnih sprememb. Zato je bila v okviru srečanja ministrov organizirana razstava inovativnih okoljskih tehnologij, vezanih na biogoriva druge generacije. Sodelujoče države so bile povabljene, da svoje dobre prakse predstavijo na razstavnih panojih, postavljenih v središču Ljubljane. Ministri za okolje so si razstavo ogledali v soboto, 12. aprila 2008 popoldne, ob sprehodu po ožjem središču Ljubljane. Nato so si ogledali še Postojnsko jamo, najbolj znano slovensko podzemno kraško jamo.http://www.eu2008.si/si/Meetings_Calendar/Dates/April/0411_ENV.html

Podrobnejše informacije:

Informacija za medije (23.03)  98 KB.

Osnutek medijskega programa (25. 03.)  34 KB.

Organiziran prevoz za novinarje  66 KB.

Kdo je kdo (v angleščini)  892 KB.

Prezentacija: Wise use of forests as a renewable natural resource: torn between protection and intensified use (v angleščini)  1.3 MB.

Prezentacija: Forest land sustainability and 2nd generation biofuels (v angleščini)  412 KB.

Prezentacija: European Forests, Biomass and Broader Ecosystem Services (v angleščini)  944 KB.

Prezentacija: Forest biodiversity: a challenge and a possible opportunity for an adaptation strategy to climate change (v angleščini)  8.2 MB.

Sporočila za javnost:

Neformalno zasedanje okoljskih ministrov - Sklepi predsedstva.

Okoljski ministri EU danes o povezanosti biotske raznovrstnosti in podnebnih sprememb.

Avdio arhiv:

Novinarska konferenca predsedstva: slovenski minister za okolje in prostor Janez Podobnik in evropski komisar za okolje Stavros Dimas

Foto arhiv:

Neformalno srečanje ministrov za okolje - 1. dan (Koncert in večerja za ministre/vodje delegacij).

Neformalno srečanje ministrov za okolje - 2. dan (Prihodi, skupinsko fotografiranje in plenarno zasedanje).

Neformalno srečanje ministrov za okolje in prostor - 2. dan (Saditev dreves, ogled razstave »Okoljske tehnologije (Biogoriva 2. generacije)« (Kongresni trg – Wolfova - Pogačarjev trg, Ljubljana) in ogled Postojnske jame).

Razširjene informacije:

Razširjene informacije predsedstva: Gozdna biotska raznovrstnost kot priložnost za blažitev posledic podnebnih sprememb  203 KB.

Video arhiv:

Novinarska konferenca predsedstva: slovenski minister za okolje in prostor Janez Podobnik in evropski komisar za okolje Stavros Dimas.
Novo iskanje
.
  
 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 26.05.2008