Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Trojka EU – Azerbajdžan

Trojka EU – Azerbajdžan
Datum: 04.02.2008
Prizorišče: Azerbajdžan
Politika EU: Splošne zadeve in zunanji odnosi
Vrsta dogodka: Srečanja s tretjimi državami
Več:

Slovensko predsedstvo Svetu EU bo od 4. do 6. februarja 2008 v državah Južnega Kavkaza pripravilo srečanje trojke EU na ravni zunanjih ministrov. Evropsko delegacijo, ki jo bo vodil zunanji minister in predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose dr. Dimitrij Rupel, bodo sestavljali tudi komisarka Benita Ferrero Waldner, posebni predstavnik EU za Južni Kavkaz Peter Semneby in predstavnik naslednje predsedujoče države, generalni direktor na francoskem ministrstvu za zunanje zadeve Jacques Faure. Teme pogovorov bodo evropska sosedska politika (izvajanje akcijskega načrta), politična vprašanja, sodelovanje Armenije, Azerbajdžana in Gruzije z EU na energetskem področju, vprašanje Gorskega Karabaha in regionalno sodelovanje na Južnem Kavkazu.

Zadnji obisk trojke EU pod vodstvom zunanjega ministra predsedujoče države članice v tej regiji je bil v času finskega predsedstva, v drugi polovici leta 2006. Tokratni visoki obisk pod vodstvom Slovenije bo še okrepil sodelovanje med EU in Armenijo, Gruzijo in Azerbajdžanom ter dal nov zagon reformnim procesom, ki jih izvajajo v okviru evropske sosedske politike. Z vstopom Romunije in Bolgarije v EU je Južni Kavkaz postal naše neposredno sosedstvo in predstavlja most do Srednje Azije.

Sodelovanje med EU in tremi kavkaškimi državami je dobilo nove razsežnosti leta 1999 s sklenitvijo sporazuma o partnerstvu in sodelovanju, ki določa liberalizacijo trgovine in povezovanje na številnih področjih. Akcijski načrti so bili usklajeni 3. oktobra 2006 in formalno potrjeni 14. novembra 2006 v Bruslju.http://www.eu2008.si/si/Meetings_Calendar/Dates/February/0204_EUTrojka_Azerbajdzan.html

Podrobnejše informacije:

Sporočila za javnost:

Minister dr. Rupel vodil trojko EU-Azerbajdžan.
Novo iskanje
.
  
 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 18.02.2008