Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Vrh EU - Ruska federacija

Vrh EU - Ruska federacija
Datum: 26.06. - 27.06.2008
Prizorišče: Hanti-Mansijsk, Ruska federacija
Politika EU: Splošne zadeve in zunanji odnosi
Vrsta dogodka: Srečanja s tretjimi državami
Več:

V času predsedovanja Svetu EU je Slovenija prevzela zahtevno in odgovorno nalogo sopredsedovanja XXI. vrhu Evropska unija – Ruska federacija, ki bo potekal 26. in 27. junija 2008 v Rusiji, v sibirskem mestu Hanti-Mansijsk.

Vrh predstavlja največji dogodek Evropske unije z Rusko federacijo v času našega predsedovanja. V tem času se je Evropska unija pripravila na začetek pogajanj o novem temeljnem sporazumu z Rusijo, ki bo nadomestil Sporazum o partnerstvu in sodelovanju iz leta 1997. Cilj je okrepitev strateškega partnerstva z Rusijo, ki temelji na medsebojnem spoštovanju ter skupnih interesih, gospodarskih, političnih, kulturnih in zgodovinskih vezeh. Evropska unija je najpomembnejša tuja vlagateljica v Rusiji ter največja trgovinska partnerica Rusije. Izjemno tesne so tudi povezave na strateškem področju energetike.

Poleg izmenjave pogledov na nadaljnji razvoj odnosov med Evropsko unijo in Rusko federacijo bodo osrednje teme vrha izzivi globalnega gospodarstva, varnost preskrbe s hrano, energetska varnost in boj proti podnebnim spremembam. Med varnostnimi vprašanji bosta evropska in ruska stran največ pozornosti namenili reševanju zamrznjenih konfliktov v skupni soseščini, bližnjevzhodnemu mirovnemu procesu, iranskemu jedrskemu vprašanju ter položaju v Afganistanu.http://www.eu2008.si/si/Meetings_Calendar/Dates/June/0626_EUTrojka_Rusija.html

Podrobnejše informacije:

Sporočila za javnost:

Premier Janez Janša: Tokratni vrh EU-Rusija bo zagotovo zgodovinski.

Vrh EU-Rusija: Začetek novega obdobja.

Foto arhiv:

Vrh EU - Ruska federacija.

Vrh EU - Ruska federacija (2. dan).
Novo iskanje
.
  
 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 28.06.2008