Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Trojka EU – Združene države Amerike

Trojka EU – Združene države Amerike
Datum: 06.03.2008
Prizorišče: Bruselj
Politika EU: Splošne zadeve in zunanji odnosi
Vrsta dogodka: Srečanja s tretjimi državami
Več:

Ministrska trojka EU-ZDA je ena od rednih oblik dialoga med EU in ZDA. Na strani EU se je udeležujejo zunanji minister predsedujoče države, komisar za zunanje odnose EU ter visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko. ZDA zastopa ameriška državna sekretarka. Srečanje poteka dvakrat na leto, izmenično v ZDA in Evropi.

Med slovenskim predsedovanjem Svetu EU bo ministrska trojka potekala v Bruslju. Evropsko unijo bodo predstavljali predsedujoči Svetu EU za splošne zadeve in zunanje odnose slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner ter visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana. ZDA bo zastopala državna sekretarka Condoleezza Rice.

Teme pogovorov bodo regionalne: Kosovo in Zahodni Balkan (Srbija, BiH), Rusija, Afganistan in Pakistan, Iran, izraelsko-palestinske zadeve ter Sirija in Libanon. V nadaljevanju so na programu še Afrika (Kenija in Čad) in dvostranske teme, kot so priprave na naslednji vrh EU-ZDA in vizumski režim.

Slovensko predsedstvo si prizadeva za krepitev strateške narave transatlantskih odnosov, ki je utemeljena na skupnih vrednotah in interesih ter tesnih kulturnih, gospodarskih, socialnih in političnih vezeh. Ministrska trojka EU-ZDA predstavlja delovno srečanje, ki je pomemben del priprav na vrh EU-ZDA v Sloveniji junija 2008.http://www.eu2008.si/si/Meetings_Calendar/Dates/March/0306_EU_TROJKA_ZDA.html

Podrobnejše informacije:

Sporočila za javnost:

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose in slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel vodil srečanje trojke EU z ZDA.

Foto arhiv:

Trojka EU – Združene države Amerike.
Novo iskanje
.
  
 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 07.03.2008