Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Neformalno srečanje ministrov za kmetijstvo / Zasedanje Posebnega odbora za kmetijstvo

Neformalno srečanje ministrov za kmetijstvo / Zasedanje Posebnega odbora za kmetijstvo
Datum: 25.05. - 27.05.2008
Prizorišče: Brdo, Maribor
Politika EU: Kmetijstvo in ribištvo
Vrsta dogodka: Neformalno ministrsko srečanje
Več: Predsedujoča država tradicionalno gosti neformalno zasedanje, na katerem se zberejo kmetijski ministri vseh držav članic EU. Mesto Maribor bo 25. in 26. maja gostilo ministrsko srečanje, kjer se bo predstavilo slovensko kmetijstvo in podeželje. Formalni del srečanja bo potekal v torek, 27. maja, v kongresnem centru na Brdu pri Kranju. Osrednja prioriteta slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju kmetijstva je osredotočena na projektu »pregled« reforme Skupne kmetijske politike. V prvi fazi razprave so se kmetijski ministri dogovorili o političnih usmeritvah glede posameznih vprašanj "pregleda" reforme SKP in s tem Komisiji postavili okvir za prihodnji razvoj kmetijske politike v obdobju od 2009 do 2013.

Na tokratnem neformalnem zasedanju Sveta EU za kmetijstvo, ki bo potekalo v torek, 27. maja na Brdu pri Kranju, bo Komisija predstavila zakonodajne predloge državam članicam. Ob tej priložnosti bodo ministri začeli z drugim delom razprave, ki bo temeljila na zakonodajnih predlogih, s ciljem njihovega sprejetja do konca leta 2008. Prav tako pa je neformalno zasedanje priložnost, da se v razpravi dotaknemo tudi pogleda, ki umešča SKP v širše okolje in se osredotoča na že obstoječe in nove izzive, ki so pred nami. V ta namen je slovensko predsedstvo pripravilo dokument predsedstva za podporo razpravi. V dokumentu slovensko predsedstvo izpostavlja klimatske spremembe, biogoriva, varovanje okolja, upravljanje tveganj v kmetijstvu in prehransko varnost.

Predsedstvo je zato na kmetijske ministre EU naslovilo štiri aktualna vprašanja: »Kako se bo kmetijstvo prilagodilo tem izzivom? Kako bomo zagotovili večjo količino visoko kakovostne hrane po dostopnih cenah, hkrati pa zagotovili biotsko raznovrstnost, ohranili kulturno krajino ter zaščitili naravne vire, kot so voda, zrak in zemlja? V kakšni meri lahko prilagoditve SKP v okviru »pregleda« reforme SKP (»Health Check«) že prispevajo k reševanju teh izzivov?« Za slovensko kmetijstvo srečanje predstavlja izjemen izziv predstavitve slovenskega kmetijskega sektorja širši evropski in svetovni javnosti.

Hkrati z neformalnim zasedanjem kmetijskih ministrov bomo v mesecu maju 2008 gostili tudi formalno zasedanje posebnega odbora za kmetijstvo SCA. SCA je strokovno-politično telo, ki pripravlja predloge sklepov za obravnavo na Svetu kmetijskih ministrov. Glavna točka zasedanja bo predstavitev presoje vplivov, ki bodo spremljali zakonodajne predloge v okviru »Pregleda« reforme Skupne kmetijske politike. Skladno s prizadevanji EU za boljšo pravno ureditev mora vsak zakonodajni akt spremljati presoja vplivov, ki poda oceno, kako naj bi predlagane rešitve vplivale na zadevni problem ali področje.http://www.eu2008.si/si/Meetings_Calendar/Dates/May/0525_AGRIFISH_1.html

Podrobnejše informacije:

Informacija za medije (6.5.)  102 KB.

Medijski program (22.5.)  48 KB.

Turistični del programa  132 KB.

Več informacij o srečanju  1.2 MB.

Kdo je kdo (v angleščini)  832 KB.

Prevoz za medije z letališča do Maribora  33 KB.

Prevoz za medije: Hotel (Maribor) - novinarsko središče (Habakuk) - Brdo  42 KB.

Organiziran prevoz za medije Ljubljana – Brdo - Ljubljana  69 KB.

Tloris hotela Habakuk (Maribor)  334 KB.

Dokument za razpravo  110 KB.

Sporočila za javnost:

Prilagoditev skupne kmetijske politike odgovor na izzive.

Kmetijski ministri EU o novih izzivih skupne kmetijske politike.

Prilagoditev skupne kmetijske politike spodbuda za odziv drugih politik EU.

Kmetijski ministri za učinkovitejše prilagajanje na nove izzive.

Avdio arhiv:

Novinarska konferenca predsedstva: slovenski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc in evropska komisarka za kmetijstvo in razvoj podeželja Mariann Fischer Boel

Novinarska konferenca predsedstva: slovenski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc, evropska komisarka za kmetijstvo in razvoj podeželja Mariann Fischer Boel in francoski minister za kmetijstvo in ribištvo Michel Barnier

Foto arhiv:

Neformalno srečanje ministrov za kmetijstvo - 1. dan.

Neformalno srečanje ministrov za kmetijstvo - 2. dan.

Neformalno srečanje ministrov za kmetijstvo - 3. dan.

Video arhiv:

Novinarska konferenca predsedstva: slovenski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc in evropska komisarka za kmetijstvo in razvoj podeželja Mariann Fischer Boel.

Novinarska konferenca predsedstva: slovenski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc, evropska komisarka za kmetijstvo in razvoj podeželja Mariann Fischer Boel in francoski minister za kmetijstvo in ribištvo Michel Barnier.
Novo iskanje
.
  
 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 30.05.2008