Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

01.04.2008

Zunanji minister dr. Dimitrij Rupel v Evropskem parlamentu o Gymnichu

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, je danes zunanjepolitičnemu odboru Evropskega parlamenta (AFET) poročal o neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU (»Gymnichu«), ki je potekalo 28. in 29. marca v kongresnem centru Brdo v Sloveniji. Slovenski zunanji minister je spregovoril o glavnih temah dvodnevne razprave, v kateri so ministri poglobili nekaj zelo pomembnih vprašanj. Tako je bil govor o bližnjevzhodnem mirovnem procesu s posebnim poudarkom na vlogi Sirije, o odnosih med Evropsko unijo in Rusko federacijo, o evropski perspektivi Zahodnega Balkana in o medkulturnem dialogu ter v tem okviru o Tibetu in o odnosu z islamom.

Glede odnosa s Sirijo je minister dr. Rupel seznanil evropske poslance z namenom, da posvetijo več pozornosti koordinaciji stikov držav članic in institucij EU s Sirijo; na zasedanju so tudi potrdili podporo EU mirovnemu procesu iz Annapolisa.

Glede odnosov z Rusijo večina držav podpira čim prejšnjo potrditev pogajalskega mandata in začetek pogajanj za novi okvirni sporazum. Zunanji ministri so tudi poudarili željo, da Rusija postane zaupanja vreden in transparenten partner, kar bo doseženo tudi z vstopom Rusije v Svetovno trgovinsko organizacijo.

Glede Zahodnega Balkana so ministri za vse države te regije potrdili evropsko perspektivo; dr. Rupel je dejal, da so podrobno analizirali stanje v vseh državah, tudi ob sodelovanju njihovih ministrov oziroma predstavnikov. »Regija je specifična in potrebuje posebno vzpodbudo, posebej v tistih državah, kjer se proces EU integracije sooča s šibko politično voljo ali pa z nizko administrativno usposobljenostjo. EU mora zato v regiji nastopati posebej odločno in pogumno,« je dejal slovenski zunanji minister.

Minister dr. Rupel je nato odgovarjal na vprašanja poslank in poslancev.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 04.04.2008