Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

03.04.2008

Minister dr. Rupel bo vodil trojko EU s Srednjo Azijo - Napoved

Slovensko predsedstvo Sveta EU bo od 9. do 10. aprila 2008 v glavnem mestu Turkmenistana Aškabadu pripravilo srečanje trojke EU na ravni zunanjih ministrov z zunanjimi ministri Turkmenistana, Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana in Uzbekistana. Evropsko delegacijo, ki jo bo vodil slovenski zunanji minister in predsednik Sveta za splošne zadeve in zunanje odnose dr. Dimitrij Rupel, bodo sestavljali še komisarka EU za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner, posebni predstavnik EU za Srednjo Azijo Pierre Morel ter francoski minister za zunanje zadeve Bernard Kouchner na strani prihodnje predsedujoče.

Tema pogovorov bo implementacija Strategije EU za Srednjo Azijo, ki je bila sprejeta junija 2007 in ki je podlaga za bilateralno in regionalno sodelovanje med EU ter državami Srednje Azije. Glavne teme, ki spadajo v omenjeno Strategijo, so gospodarstvo in trgovina, energetika, izobraževanje, vladavina prava, človekove pravice, varovanje okolja, boj proti organiziranemu kriminalu, upravljanje z vodami ter upravljanje z mejami.

Prva in do sedaj tudi edina trojka EU v Srednji Aziji je bila organizirana med nemškim predsedovanjem v glavnem mestu Kazahstana Astani. Tokratni visoki obisk v regiji pod vodstvom Slovenije bo sodelovanje med EU in državami Srednje Azije še okrepil ter dodal nov zagon pri implementaciji Strategije na vseh področjih.

Srednja Azija postaja za EU vse pomembnejši partner, še posebej v energetskem smislu, saj so v omenjeni regiji ene največjih zalog nafte, plina in urana na svetu. Prav tako je pomembna varnostna komponenta, k čemur spada tudi zajezitev širjenja drog in verskega ekstremizma iz Afganistana ter drugih držav Južne in Jugozahodne Azije.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 03.04.2008