Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

03.04.2008

Ministri za turizem v Maroku o pomembnosti spodbujanja razvoja sredozemskega turizma

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak in predsednik Sveta EU za konkurenčnost sopredseduje prvi evro-sredozemski ministrski konferenci o turizmu skupaj z gostiteljem maroškim ministrom za turizem Mohamedom Boussaidom. To je prva konferenca ministrov Euromed, pristojnih za turizem, s katero 39 držav članic evro-sredozemskega partnerstva ustvarja nove temelje za tesnejše sodelovanje partnerk tudi v turizmu.

»Slovenija se kot sredozemska država zaveda izjemnih koristi, ki jih lahko tesnejše sodelovanje med EU in njenimi južnimi sredozemskimi partnericami prispeva k nadaljnjemu razvoju turizma v regiji,« je v svojem nagovoru dejal predsednik Sveta EU za konkurenčnost Andrej Vizjak.

S sprejetjem prvih političnih sklepov in usmeritev o nadaljnjem sodelovanju EU in njenih južnih partneric na področju gospodarskih, okoljskih in družbeno-kulturnih vprašanj razvoja trajnostnega turizma turizem vse bolj postaja samostojna točka obravnave in pomemben program izvajanja ciljev evro-sredozemskega partnerstva v okviru barcelonskega procesa.

»Ustanovitev evro-sredozemske univerze s sedežem v Sloveniji z izobraževalnimi programi, usmerjenimi tudi k aktualnim potrebam sredozemskega turizma, bi pomenila dodaten prispevek in spodbudo poglobljenemu sodelovanju med partnericami,« je poudaril Vizjak.

Ministri so na konferenci predstavili svoja mnenja o ukrepih za spodbujanje razvoja sredozemskega turizma v okviru barcelonskega procesa. Dogovorili so se, da bodo tovrstne konference ministrov, pristojnih za turizem, potekale vsaki dve leti. V vmesnem času naj bi delovne skupine visokih uradnikov pripravile programe za okrepljeno sodelovanje v turizmu na evro-sredozemskem območju.

Minister se je ob konferenci sestal z maroškim ministrom za turizem Mohamedom Boussaidom. Pogovarjala sta se o možnostih za okrepitev turističnega in gospodarskega sodelovanja med državama.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 04.04.2008