Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

03.04.2008

Ministri za zdravje o zmanjševanju škode zaradi alkohola

Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič se je danes v Barceloni udeležila 3. evropske konference o alkoholni politiki z naslovom "Konferenca o politikah na področju alkohola – usposabljanje za izvajanje", ki jo v okviru predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije pripravilo Ministrstvo za zdravje RS v sodelovanju s Španijo. Na uvodnem zasedanju je poudarila, da je alkohol pomemben dejavnik tveganja tako za raka kot za številne druge kronične bolezni in poškodbe in nadaljevala, da je "škodljivo in tvegano pitje alkoholnih pijač vzrok za več kot 7 odstotkov  prezgodnje obolevnosti in umrljivosti v naših državah".

Ministrica je posebej izpostavila problematiko škodljivega pitja alkoholnih pijač med mladimi, ki pa ga ni moč zajeziti zgolj z vzgojo, izobraževanjem in z aktivnostmi znotraj zdravstvenega resorja.

Zbrane na konferenci je pozvala k ukrepanju in poudarila, da bomo "uspešni lahko samo, če se bo naše delo dopolnjevalo". Konferenca, ki že v svojem naslovu  "Building capacity for Action" poziva k ukrepanju, je del širšega projekta s področja alkohola, ki ga vodi Slovenija ob podpori Evropske komisije. Projekt združuje 41 partnerskih organizacij in temelji na Strategiji EU za podporo državam članicam pri zmanjševanju škode zaradi uživanja alkohola. Namen projekta je zmanjšati neenakosti med državami članicami in doseči cilje lizbonske strategije v smislu zmanjševanja socialne izključenosti zaradi škodljive rabe alkohola ter poudarjanja pomembne vloge alkoholne politike za sposobnejšo in gospodarsko produktivnejšo Evropo.

S konferenco želi Slovenija aktivno prispevati k izboljšanju sposobnosti na ravni držav, regij in lokalnih skupnosti za učinkovito izvajanje programov in politik na področju preprečevanja škode zaradi alkohola.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 04.04.2008