Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

05.04.2008

Premier Janez Janša: Socialni dialog je bistvo evropskega socialnega razvoja

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je danes dopoldan srečal s predstavniki Evropske konfederacije sindikatov (ETUC), s katerimi se je pogovarjal o aktualnih zadevah, ki se dotikajo vseh prebivalcev Evropske unije. Tako so govorili o minimalnih plačah, deležu plač v bruto domačem proizvodu, pravični porazdelitvi zaslužkov in razlikah v plačah med spoloma. Ob tej priložnosti se je generalni sekretar ETUC John Monks slovenski vladi s premierjem na čelu zahvalil za dosedanje delo na področju socialnega dialoga in Sloveniji čestital za uspešno vodenje marčevskega Tripartitnega socialnega vrha kot tudi Sveta Evropske unije. Dodal je, da Slovenija predstavlja dober zgled državam, ki so se Evropski uniji pridružile leta 2004.

Premier Janez Janša je po današnjem srečanju zatrdil, da predstavniki Evropske konfederacije sindikatov upravičeno opozarjajo na trend zmanjševanja deleža plač v bruto domačem proizvodu ter podprl njihovo zahtevo, da se plače zaposlenih v vseh državah članicah Evropske unije uskladijo s produktivnostjo. »To je tudi osnovni princip, ki smo ga v lanskem letu, ko smo v Sloveniji podpisali socialni sporazum, vgradili v sam sporazum, ki v Sloveniji v tem trenutku že velja,« je dejal predsednik vlade Janez Janša.

Generalni sekretar ETUC in predsednik slovenske vlade sta se tudi strinjala, da je potrebno v vseh članicah sedemindvajseterice zakonsko urediti kriterije za določitev višine minimalnih plač. Premier je ob tej priložnosti predstavnike evropskih sindikatov seznanil z dvigom minimalne plače V Sloveniji, s katerim se je vlada odzvala na probleme tistih, ki so bili najbolj prizadeti zaradi inflacijskega pritiska. Pogovarjali pa so se tudi o ukrepih, ki jih je potrebno še sprejeti za zmanjšanje razlik v plačah moških in žensk. »To je nepravična razlika, ni namreč nobenih objektivnih razlogov za obstoj te razlike,« je dejal  premier in izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija druga po najmanjši razliki v plačah med spoloma, takoj za Malto. Kot je še dejal, je Evropski svet marca letos zmanjšanje razlik v plačah med spoloma opredelil kot enega izmed ključnih ciljev, vezanih tudi na uspešno uresničevanje Lizbonske strategije.

Udeleženci današnjega sestanka so se zavzeli tudi za bolj pravično porazdelitev zaslužkov in stimulativno plačno politiko za najbolj izobražene, še posebej tiste, ki so zaposleni v sektorjih z visoko dodano vrednostjo. Ob tem pa mora biti zagotovljen tudi dostojen življenjski standard tistim z najnižjimi dohodki. »To je eden od idealov Evropske unije in ta ideal bo potrebno v prihodnjih letih dosegati,« je dejal slovenski premier in predsednik Evropskega sveta Janez Janša.

Zbrani na dopoldanskem sestanku so se strinjali, da je socialni dialog izjemno pomemben, v kolikor želi Evropa enotno odgovarjati na izzive globalizacije. Premier Janez Janša je ob tej priložnosti poudaril, da Evropska unija ni le gospodarski projekt. »Cilj je Evropska unija, ki bo prostor za življenje, ki ga nihče od prebivalcev Evropske unije ne bi želel zamenjati za kakšen drug del sveta,« je dejal premier in predsednik Evropskega sveta. Po njegovem so dobri rezultati, ki jih je Unija dosegla v fazi uresničevanja prvega cikla prenovljene Lizbonske strategije, ustvarili številne pogoje, na podlagi katerih je možno v prihodnje realno težiti k boljšemu življenju vseh prebivalcev Evropske unije. Zdrav razvoj Unije v zadnjih letih pa po mnenju slovenskega premierja omogoča tudi pogumno in samozavestno soočanje z negotovostmi, ki jih prinaša kriza na svetovnih finančnih trgih.

Predsednik vlade in Evropskega sveta Janez Janše je tudi dejal, da bo zahteve predstavnikov ETUC v prihodnjih tednih in mesecih prenesel na evropsko raven ter v organe, kjer Slovenija kot predsedujoča država vodi reševanje teh problemov.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 11.04.2008