Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

07.04.2008

Prometni ministri Evropske unije sprejeli sklepe o enotnem evropskem nebu ter pooblastili Evropsko komisijo za začetek pogajanj z Izraelom

0407TTE_Zerjav

Prometni ministri Evropske unije so na začetku današnjega zasedanja Sveta Evropske unije za promet na podlagi poročila Evropske komisije sprejeli sklepe o izvajanju uredb o enotnem evropskem nebu. To poročilo in današnji sklepi so pravna podlaga za pripravo nadaljnjih predpisov s tega področja. »Ministri smo se strinjali z doseženim napredkom in se zavedamo pomembnosti nadaljnjega razvoja. V prihodnosti se morajo naši ukrepi usmerjati v preprečevanje negativnih vplivov razdrobljenosti evropskega zračnega prostora, povečanje varnostnih nadzorov ter upoštevati SESAR kot osnovo za nadaljnje delo,« je poudaril predsednik Sveta in slovenski prometni minister mag. Radovan Žerjav. V sklepih se države članice pozivajo k dejavnemu sodelovanju pri izvajanju enotnega evropskega neba, poudarjena pa je pomembnost širitve evropskega enotnega neba tudi čez meje EU.

Evropska unija želi s krepitvijo zunanjih odnosov s sosednjimi državami v letalstvu poenotiti pogoje za opravljanje zračnih prevozov tudi zunaj svojih meja. »Današnja podelitev mandata Evropski komisiji za začetek pogajanj z Izraelom in posledično odprt zračni prostor med EU in Izraelom bosta prinesla precejšnje gospodarske koristi,« je poudaril minister Žerjav. Namen pogajanj je povečanje števila letov med EU in Izraelom, s tem pa posledično povečanje tudi trgovinskih in turističnih tokov. Pomemben delež koristi bo tako pripadel evropski panogi letalskih prevozov in širšemu evropskemu gospodarstvu. Precejšnja politična in gospodarska dodana vrednost sporazuma o zračnem prometu z Izraelom bi lahko dolgoročno spodbudila druge države v regiji in pomagala krepiti regionalno sodelovanje tudi na Bližnjem vzhodu.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 11.04.2008