Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

07.04.2008

Evropa enotno v smeri nadaljnjega uresničevanja projekta Galileo

Evropska unija je danes naredila odločilen korak pri uresničevanju projekta Galileo, ki je do zdaj največji tehnološki izziv za Evropsko unijo v smislu zagotovitve lastnega satelitskega navigacijskega sistema in daje pospešek evropski industriji na tem področju. Ministri za promet EU so danes namreč podprli besedilo predloga t. i. izvedbene uredbe Galileo, ki je pravna podlaga za izvrševanje proračuna in postavlja novo upravljavsko strukturo projekta.

»Danes smo Evropi in svetu poslali jasen signal, da je Evropa še naprej zavezana, da do leta 2013 vsem evropskim državljanom in podjetjem ponudi kakovostno satelitsko navigacijsko storitev. Ustvarila se bodo nova delovna mesta, Evropa pa se bo trdno postavila na stran visoko tehnološko razvitih svetovnih sil,« je izjavil predsednik Sveta EU za promet in slovenski prometni minister mag. Radovan Žerjav.

Proračun za izvedbo celotnega evropskega svetovnega satelitskega navigacijskega sistema (evropska programa GNSS) znaša 3,4 milijarde evrov za obdobje 2007–2013, sestavljen pa je iz programa EGNOS (tj. sistem za nadzor in korekcijo signala, prejetega iz satelitov, sestavljenega iz zemeljskih postaj in transponderjev na satelitih) in programa Galileo (samostojni program, sestavljen iz konstelacije satelitov in svetovne mreže zemeljskih postaj). Za vzpostavitev in delovanje projekta je odgovorna Evropska komisija, pri izvajanju pa ji pomagata Nadzorni organ Galileo (GSA) in Evropska vesoljska agencija. Projekt, ki bo v stoodstotni lasti EU, bosta politično nadzirala Svet EU in Evropski parlament neposredno in tudi s pomočjo neformalnega telesa GIP (posvetovalno medinstitucionalno telo Galileo).

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 11.04.2008