Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

07.04.2008

Prometni ministri Evropske unije dejavni tudi na letalskem področju

Prometni ministri EU so na današnjem zasedanju Sveta EU za promet v zvezi z zračnim prometom obravnavali predlog direktive o letaliških pristojbinah in o tem vprašanju sprejeli politični dogovor. Rešitve v predlogu direktive, ki bo veljala za letališča, katerih letni promet presega pet milijonov potnikov ali ki so največje letališče v državi članici, zajemajo temeljna načela, ki jih morajo upravljavci letališč spoštovati pri določanju letaliških pristojbin.

»Direktiva prvič ureja to področje na ravni Skupnosti in uvaja načela prepovedi diskriminacije ter razlikovanja pristojbin glede na kakovost in obseg storitev, pa tudi ustanovitev neodvisnega organa za posredovanje v morebitnih sporih. Vse to bo prispevalo k preglednosti določanja pristojbin v letalskem sektorju,« je v razpravi poudaril predsednik Sveta EU in slovenski minister za promet mag. Radovan Žerjav.

Glede predloga uredbe o kodeksu poslovanja računalniških rezervacijskih sistemov (CRS) so ministri dosegli dogovor o splošnem pristopu. Minister Žerjav je dejal, da sedanji predlog predvideva znatno poenostavitev tega kodeksa in krepitev konkurence med ponudniki teh sistemov. Hkrati ohranja osnovne varovalne ukrepe pred morebitno konkurenčno zlorabo, da bi potrošnikom zagotovili dostop do nevtralnih informacij, in zagotavlja, da se železniškim storitvam, ki so vključene v CRS zračnega prometa, zagotovi nediskriminacijska obravnava v teh sistemih.

Ministri so sprejeli tudi zaključke k sporočilu Evropske komisije z naslovom Agenda za trajnostni razvoj splošnega in civilnega letalstva, ki bodo v pomoč Evropski komisiji za spremljanje nadaljnjega razvoja tega sektorja. Po besedah ministra Žerjava je sporočilo Komisije »zanimiv in koristen povzetek različnih političnih tem, ki vplivajo na sektor splošnega in poslovnega letalstva«. Poudaril je pomen slednjega za letalstvo nasploh in družbo kot celoto.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 11.04.2008