Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

10.04.2008

Napoved dogodka: Neformalno zasedanje ministrov EU za konkurenčnost bo 15. in 16. aprila 2008 na Brdu

Neformalno srečanje ministrov za konkurenčnost se bo 15. aprila začelo z zasedanjem ministrov za raziskave, ki mu bo predsedovala slovenska ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar.

Novi cikel lizbonske strategije in obširna razprava o zeleni knjigi o evropskem raziskovalnem prostoru (ERA) sta spodbudila države članice, evropske institucije, nevladne organizacije in druge vpletene k sklenitvi trdnega zavezništva za polno uresničitev evropskega raziskovalnega prostora. Slovensko predsedstvo bo to novo nastalo energijo skušalo izkoristiti in usmeriti v proces z naslednjimi cilji: resnični prosti pretok znanja (t. i. »peta svoboščina«), najprivlačnejši trg dela za raziskovalce (iz EU in druge), usklajena strategija mednarodnega sodelovanja na področju znanosti in tehnologije ter združitev zmogljivosti  državnih in evropskih znanstvenih in tehnoloških programov.

Gre za začetek novega partnerstva, ki bo pomembno tudi za prihodnja predsedstva. Srečanje ministrov bo potekalo pod naslovom Razvijanje partnerstva v evropskem raziskovalnem prostoru. Razpravo o viziji in upravljanju evropskega raziskovalnega prostora bodo s posebnimi prispevki sousmerjali ministri Francije, Švedske, Estonije in Irske ter Jože Colarič, generalni direktor Krke, d. d.

Drugemu delu zasedanja ministrov za konkurenčnost držav EU in EFTA bo v sredo, 16. aprila 2008, predsedoval minister za gospodarstvo Republike Slovenije Andrej Vizjak.

V dopoldanskem delu bodo udeleženci obravnavali politiko malih in srednjih podjetij, predvsem ključne izzive, s katerimi se soočajo podjetja v fazi rasti. Razpravljali bodo o tem, kako izboljšati, okrepiti in izkoristiti inovacijske zmožnosti malih in srednje velikih podjetij v Evropski uniji. S to razpravo bo predsedstvo prispevalo k oblikovanju nastajajoče pobude »Akt za mala podjetja za Evropo«. Govornika na dopoldanskem delu zasedanja bosta tudi Arnaldo Abruzzini, generalni sekretar združenja evropskih gospodarskih zbornic Eurochambres, ter podjetnik Ivo Boscarol, direktor podjetja Pipistrel.

Popoldne bodo ministri razpravljali o trajnostni industrijski politiki, za katero namerava Evropska komisija maja sprejeti akcijski načrt. Udeleženci bodo izmenjali mnenja o priložnostih in vlogi industrije v okviru trajnostnega razvoja ter ugotavljali, kako lahko ohranimo in povečamo dolgoročno blaginjo, medtem ko se spopadamo s podnebnimi spremembami in rastočim energetskim povpraševanjem. Svoj pogled na tematiko bosta predstavila tudi minister Žiga Turk s Službe Vlade RS za razvoj in podjetnik Janez Škrabec, direktor podjetja Riko.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 10.04.2008