Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

10.04.2008

Barcelonski proces: Visoki uradniki Evro-mediteranskega partnerstva (EuroMed) razpravljali tudi o preoblikovanju v "Barcelonski proces: Unija za Sredozemlje"

efyso

Na Svetu Evropske unije v Bruslju je 8. in 9. aprila 2008 potekalo 75. zasedanje visokih uradnikov EuroMed in 74. zasedanje odbora EuroMed. To je bilo že tretje zasedanje v času predsedovanja RS, ki je tudi tokrat vključevalo politični dialog in razpravo o tehničnem sodelovanju na različnih področjih, kot je boj proti terorizmu, kultura in medkulturni dialog, turizem, informacijska družba, vloga žensk v družbi, visoko šolstvo. Posebna pozornost pa je bila tokrat namenjena razpravi visokih uradnikov EuroMed o preoblikovanju sedanjega okvira sodelovanja v Sredozemlju v partnerstvo imenovano Barcelonski proces: Unija za Sredozemlje.

Svoje poglede na preoblikovanje sedanjega okvira sodelovanja v Sredozemlju sta predstavili Evropska komisija in Francija kot država pobudnica omenjene pobude in gostiteljica vrha. V razpravi, ki je sledila, so številne države partnerke Evro-mediteranskega partnerstva izrazile svoje pomisleke in vprašanja ter tudi načelno podporo. Države so predvsem poudarjale potrebo po recipročni razpravi v popolni transparentnosti in v sodelovanju z vsemi partnerji. Države so se strinjale, da bi moral Barcelonski proces: Unija za Sredozemlje pomeniti dodano vrednost, povečati prepoznavnost sodelovanja in rezultatov tega sodelovanja v Sredozemlju ter biti komplementaren že obstoječim aktivnostim in strukturam v okviru Barcelonskega procesa.

Nadaljevale se bodo konzultacije z vsemi partnerji, organiziralo se bo tudi ad hoc zasedanje visokih uradnikov v vidu priprav vrha, ki naj bi lansiral Barcelonski proces: Unijo za Sredozemlje.

Slovenija kot predsedujoča Svetu Evropske unije in Evro-mediteranskemu partnerstvu zagotavlja, da bo v okviru svojih prioritet in nalog po jasnem in transparentnem dialogu aktivno spremljala priprave in razprave načrtovanega preoblikovanja Barcelonskega procesa ob spoštovanju EU procedur in odprtih konzultacij s sredozemskimi partnerji.

Ozadje: Evro-mediteransko partnerstvo

Evro-mediteransko partnerstvo (Barcelonski proces), ki so ga vzpostavili EuroMed ministri za zunanje zadeve novembra 1995, predstavlja inovativno zavezništvo 39 držav, osnovano na načelih skupnega lastništva, dialoga in sodelovanja. Partnerstvo se je razvijalo na podlagi skupne politične volje za izgradnjo območja miru, varnosti in blaginje v Sredozemlju. Uspešno je vzpostavil dolgotrajne politične in institucionalne vezi med EU in njenimi sredozemskimi partnerji. Prioriteta Barcelonskega procesa je razviti regionalno dimenzijo partnerstva med EU in južnim Sredozemljem.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 11.04.2008