Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

16.04.2008

Dragutin Mate, predsednik Sveta EU za področje notranjih zadev, s češkim notranjim ministrom Ivanom Langerjem o Europolu in pogajanjih z ZDA o vstopu v brezvizumski režim

foto: Salomon 2000

Dragutin Mate, predsednik Sveta EU za področje notranjih zadev in slovenski notranji minister, se je danes v Pragi sestal s češkim notranjim ministrom Ivanom Langerjem in sodeloval na skupnem zasedanju Odbora češkega senata za mednarodne odnose in Odbora za zadeve EU. Pogovori so tekli o odprtih vprašanjih v zvezi s Sklepom Sveta EU o ustanovitvi Europola ter v zvezi s sprejemom mandata Evropske komisije za pogajanja z ZDA o vstopu nekaterih držav članic v brezvizumski režim.

Minister Mate je dejal: »Danes sem češkemu senatu predstavil kompromisni tekst, kot ga je pripravila Slovenija v zadnji različici. Po našem mnenju vključuje tudi rešitve za stališča češkega senata. Upam, da bodo senatorji sedaj bolj pozitivno gledali na ta dokument.«

Češki senat je 12. aprila lani sprejel Resolucijo, ki predlaga češki vladi, da v  pogajanjih o predlogu sklepa o ustanovitvi Evropskega policijskega urada (Europol) zagotovi upoštevanje čeških interesov. Resolucija med drugim predlaga ohranitev financiranja Europola s strani držav članic, soglasje, kot pogoj za sprejem nekaterih odločitev, in zagotovilo, da Europol ne bo izvajal operativnih in izvršilnih nalog na njenem ozemlju. Češka ima na podlagi te resolucije vložen parlamentarni pridržek na sprejem omenjenega Sklepa v Svetu EU.

Na podlagi današnjih pogovorov predsedstvo pričakuje, da bo na aprilskem zasedanju Sveta EU doseženo politično soglasje glede navedenega predloga Sklepa, ki je ena od prednosti skupnega 18-mesečnega programa predsedujočega Tria.

Minister Mate se je seznanil z zadnjimi pogajanji Češke z ZDA glede brezvizumskega programa. Pogovori so se nadaljevali tudi o češkem stališču glede potrditve mandata Evropski komisiji s strani Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve za začetek pogajanj z ZDA v delu, ki se nanaša na politike v pristojnosti Evropske skupnosti oz. EU.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 18.04.2008