Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

16.04.2008

V Akri (Gana) bo potekalo XII. ministrsko zasedanje Konference ZN za trgovino in razvoj (UNCTAD XII) - Informacija

V Akri, Gana, bo od 20. do 25. aprila 2008 potekalo XII. ministrsko zasedanje Konference ZN za trgovino in razvoj (UNCTAD XII). Zasedanja se bodo udeležili šefi držav ali vlad, razvojni in gospodarski ministri 193 držav članic UNCTAD, visoki predstavniki OZN in drugih mednarodnih organizacij (WTO, UNIDO, ITC) ter predstavniki razvojnih agencij in nevladnih organizacij. Slovensko delegacijo bosta vodila minister za razvoj dr. Žiga Turk in državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter.

Cilj konference je pregled dela UNCTAD od zadnje ministrske konference v Sao Paolo pred štirimi leti in razprava o usmeritvah za delovanje v prihodnjih štirih letih. Na ministrski konferenci UNCTAD XII bo sprejet zaključni dokument, ki bo začrtal aktivnosti organizacije v naslednjih štirih letih na področju trgovine, razvoja in povezanih vprašanj s področja financ, tehnologije, investicij in trajnostnega razvoja. Obravnavana bo tudi institucionalna reforma UNCTAD in način izvajanja pomoči državam v razvoju pri soočanju z izzivi globalizacije za njihov hitrejši gospodarski napredek in zmanjševanje revščine.

Konferenca bo potekala v okviru plenarne splošne razprave in vrste okroglih miz, ki bodo obravnavale posamezne specifične vidike razvoja. Minister za razvoj dr. Žiga Turk in državni sekretar Andrej Šter bosta na konferenci v imenu predsedujoče države Svetu EU potrdila vlogo UNCTAD-a kot osrednje organizacije v sistemu ZN za celovito obravnavo tematike trgovine in razvoja. EU poudarja, da je vloga UNCTAD-a predvsem v sodelovanju z državami v razvoju za njihovo boljšo regionalno in globalno integracijo. Pri tem je glavni okvir doseganje razvojnih ciljev tisočletja, trajnostni razvoj, enakost spolov in stabilen ter demokratičen razvoj držav v razvoju, še posebej afriških in drugih najmanj razvitih držav.

Ob robu konference bo potekal Svetovni investicijski forum, katerega cilj je pritegniti investitorje v države v razvoju.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 16.04.2008