Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

17.04.2008

Izjava predsedstva o posvetovanjih o človekovih pravicah med EU in Rusko federacijo

Evropska unija in Ruska federacija sta danes priredili sedmi krog posvetovanj o človekovih pravicah, ki so prvič potekala marca 2005.

Današnji sestanek je potekal v odkritem ozračju s konstruktivnim prispevkom na področju otrokovih pravic.

Med posvetovanji je EU opozorila na več vprašanj, povezanih s posameznimi človekovimi pravicami in temeljnimi svoboščinami v Ruski federaciji. Ta so se nanašala na svobodo medijev, izražanja in združevanja, zlasti v luči nedavnih parlamentarnih in predsedniških volitev, delovanje civilne družbe, pravice pripadnikov manjšin, boj proti rasizmu in ksenofobiji ter pravice otrok. Strani sta se pogovarjali tudi o človekovih pravicah na Severnem Kavkazu.

EU je poleg tega odgovorila na ruske pomisleke v zvezi z nekaterimi vprašanji človekovih pravic v Uniji.

Med delovnim kosilom sta obe strani razpravljali o sodelovanju na področju človekovih pravic znotraj različnih mednarodnih organizacij, med njimi forumov za človekove pravice pri Združenih narodih. Razprave v zvezi s sodelovanjem v okviru Sveta Evrope so se nanašale na izvajanje sodb Evropskega sodišča za človekove pravice, zlasti na Severnem Kavkazu. Govor je bil tudi o sodelovanju znotraj OVSE.

EU se zdi pomembno v svoje sestanke o človekovih pravicah s tretjimi državami vključiti tudi  civilno družbo. Ob robu vsakega kroga se tako sreča z njenimi predstavniki. Tokrat se je s predstavniki civilne družbe sešla dan pred posvetovanji.

Naslednja redna posvetovanja o človekovih pravicah naj bi potekala pod francoskim predsedstvom EU.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 17.04.2008