Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

17.04.2008

Za uspešno obvladovanje raka je potrebna celovita strategija

photo: Salomon 2000

Ministri za zdravje, ki so se danes sestali na dvodnevnem neformalnem srečanju na Brdu pri Kranju, so ravnokar končali razpravo o zmanjševanju bremena raka, osrednji temi današnjega zasedanja. Slovenija je kot predsedujoča to temo po uspešni konferenci na strokovni ravni dvignila tudi na politično raven. S tem želimo pomembno prispevati k zmanjševanju bremena raka ter neenakosti v obolevnosti in preživetju rakavih bolnikov med državami članicami in v njih. »Za uspešno obvladovanje raka je predvsem potrebna celovita strategija oziroma akcijski načrt, ki vključuje vse potrebne prvine: preprečevanje bolezni, zgodnje odkrivanje, zdravljenje, rehabilitacijo, paliativno oskrbo in tudi raziskovanje. Brez celovitega pristopa ne moremo uspešno obvladovati bolezni,« je poudarila predsedujoča slovenska ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič.

Ministri so v razpravi izrazili svoje mnenje o področjih obvladovanja raka, na katerih vidijo največ možnosti za okrepljeno sodelovanje in dodano vrednost na ravni Evropske unije. Seznanili so se tudi z najboljšimi praksami v državah članicah. Današnja razprava bo tako lahko pomembno vplivala na nadaljnje delo Evropske komisije, od katere se pričakuje priprava akcijskega načrta o obvladovanju raka. Predsedujoča Zofija Mazej Kukovič je ob tem poudarila, da akcijski načrt potrebujejo države članice, potreben pa je tudi na ravni EU. Njegovo uresničevanje bo pripomoglo ne le k zmanjševanju bremena raka, ampak tudi k zmanjševanju bremena številnih drugih kroničnih bolezni.

Razprava ministrov je ponovno pokazala, kako zelo pomembno področje obvladovanja raka je preventiva. Najmanj tretjino vseh rakavih bolezni je namreč mogoče preprečiti. Preprečevanje je dokazano najučinkovitejše in zato najmočnejše sredstvo za zmanjševanje bremena raka v vsaki državi.

Kljub dobri preventivi bo rak še vedno pogosta bolezen. Podatki kažejo, da se število rakavih bolnikov v večini evropskih držav povečuje, in to med ženskami in moškimi. Vsak tretji prebivalec Evropske unije bo zbolel za rakom, vsak četrti bo zaradi njega umrl. Vsi, ki zbolijo za rakom, imajo pravico do kakovostne oskrbe, diagnostike, zdravljenja, rehabilitacije, psihološke in socialne podpore ter paliativne oskrbe. Na teh področjih sta izmenjava izkušenj in dobrih praks ter mreženje še posebej dragocena.

V razpravi so ministri s svojimi stališči izrekli politično podporo zavezam o zmanjševanju bremena raka. Temo je predsedstvo posebej osvetlilo tudi na konferenci Kako zmanjšati breme raka, ki je potekala 7. in 8. februarja na Brdu pri Kranju. Pričakujemo, da bodo ministri na junijskem rednem zasedanju v Luksemburgu tudi formalno sprejeli sklepe Sveta o zmanjševanju bremena raka, ki bodo podlaga za nadaljnje delovanje na tem področju.

Predsedujoča Zofija Mazej Kukovič je na zasedanju poudarila tudi vlogo Evropskega parlamenta, ki je na temo raka sprejel več dokumentov, v prejšnjem tednu tudi Resolucijo o raku, in neprecenljiv prispevek civilne družbe pri obvladovanju rakavih bolezni.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 18.04.2008