Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

18.04.2008

Dragutin Mate, predsednik Sveta EU za področje notranjih zadev, na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta o poteku ministrske trojke EU - ZDA in na nadaljevanju trialoga o direktivi o vračanju

Predsednik Sveta EU za področje notranjih zadev in slovenski notranji minister Dragutin Mate bo 23. aprila 2008 v Strasbourgu poslancem Evropskega parlamenta predstavil potek zasedanja trojke ministrov za pravosodje in notranje zadeve EU s predstavniki Združenih držav Amerike, ki je potekalo na Brdu pri Kranju 12. in 13. marca 2008. Po končanem zasedanju se bo minister Mate udeležil nadaljevanja političnega trialoga med predsedstvom, Evropsko komisijo in Evropskim parlamentom o Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta o skupnih standardih in postopkih v državah članicah za vrnitev državljanov tretjih držav, ki nezakonito prebivajo v EU (direktiva o vračanju).

Na zasedanju ministrske trojke EU-ZDA za področje pravosodja in notranjih zadev je tekla razprava o spremembah vizumske zakonodaje v ZDA ter drugih temah s področja terorizma, migracij, vizumske politike in boja proti kriminalu na Zahodnem Balkanu. V razpravah je slovensko predsedstvo zastopalo interese EU. O rezultatih zasedanja je minister Mate že seznanil Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), 23. aprila pa bo to storil še na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

V političnem trialogu 9. aprila v Bruslju, ki se ni zaključil zaradi časovnih omejitev, so razpravljali o vsebini nekaterih odprtih vprašanj iz predloga direktive o vračanju, o katerih Svet in Evropski parlament nista soglašala. Na srečanju je bilo doseženo soglasje o večini teksta Direktive, za kar je predsedstvo dobilo mandat na februarskem Svetu ministrov. Namen nadaljevanja trialoga je, doseči kompromis, s katerim bi lahko Direktivo sprejeli v prvem branju, kar je ena od prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 18.04.2008