Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

18.04.2008

Slovesno odprtje mladinskega dogodka

Danes se je na Fužinskem gradu slovesno začel mladinski dogodek z naslovom Spodbujanje sodelovanja mladih z manj priložnostmi v družbi, ki se ga udeležuje več kot 150 mladih iz držav Evropske unije, Efte in držav Zahodnega Balkana.

Mlade je na otvoritveni slovesnosti nagovoril minister za šolstvo in šport ter predsednik Sveta za izobraževanje, mladino in kulturo dr. Milan Zver. Poudaril je: »Mladi so naša prihodnost in noben mlad posameznik ne sme biti s sistemskega vidika pozabljen, izgubljen. Ta nevarnost je še posebej pereča pri tistih, ki že na začetku nimajo dobrega izhodiščnega položaja, in prav njihove potrebe je treba slišati.« Ob tem je dodal, da so »zato konference, kot je današnja, sijajna priložnost, da odločevalci slišimo in damo priložnost vam mladim, da nas opozorite na ključne vidike upoštevanja vaših zmožnosti in ovir ter da hkrati mladim prenesete sporočilo, da o svoji usodi lahko in morajo odločati«.

Podobno je menil tudi evropski komisar za izobraževanje, usposabljanje, mladino in kulturo Jan Figel, ki je poudaril pomembnost, da morajo države in Evropska unija prisluhniti mladim, njihovim pobudam, željam in predlogom ter jih vključiti v mladinsko politiko.

Mlade sta nagovorila tudi predstavnika nevladnih organizacij, predsednik Mladinskega sveta Slovenije Matjaž Štolfa in predsednica Evropskega mladinskega foruma Bettina Schwarzmayer, ki sta bila ključna pri vsebinski pripravi dogodka. Oba sta v nagovoru poudarila pomembnost razprave o mladih z manj priložnostmi. »Mnogi mislijo, da je biti mlad najlepši in najbrezskrbnejši del življenja, pa to ni tako,« je dejala Bettina Schwarzmayer. Ob tem je dodala, da je »zaradi globalizacije, brezposelnosti, izredne konkurence vse več mladih, ki so deprivilegirani, prikrajšani, in to bomo morali spremeniti«.

Jutri, 19. aprila 2008, se bodo mladi udeležili različnih delavnic na temo mladih z manj priložnostmi in njihove vloge v medkulturnem dialogu. Mladinski dogodek, ki je po številu povabljenih najštevilčnejši do zdaj, se bo končal v nedeljo, 20. aprila 2008, ko bodo mladi sklepe srečanja predstavili na srečanju generalnih direktorjev za mladino na Brdu pri Kranju.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 18.04.2008