Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

18.04.2008

Minister dr. Rupel sprejel posebnega odposlanca predsednika Vlade Kitajske Guana Chengyuanoma

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel je danes v Ljubljani sprejel posebnega odposlanca predsednika vlade LR Kitajske Guana Chengyuanoma, ki ga je seznanil z vsebino pisma predsednika Kitajske vlade predsedniku Sveta EU, predsedniku slovenske vlade Janezu Janši. Pismo vsebuje stališče vlade LR Kitajske do zadnjih dogajanj v Tibetu in dogodkom v zvezi s Tibetom v državah članicah EU.

Minister dr. Rupel je v odgovoru opozoril, da je predsedstvo EU že zavzelo stališče do teh dogajanj. Dejal je, da je prepričan, da imata tako EU kot Kitajska interes, da poiščeta skupne točke v zvezi z vprašanjem Tibeta. Slovenski zunanji minister je sogovorniku zagotovil, da Slovenija in EU podpirata prizadevanja Kitajske za stabilnost ter za gospodarski in socialni razvoj Kitajske in širše regije. »Trdno smo prepričani, da sta proces demokratizacije in spoštovanje človekovih pravic najboljša pot za dosego teh ciljev,« je dejal minister dr. Rupel.

V nadaljevanju je slovenski zunanji minister opozoril, da Slovenija in EU sicer razumeta nujnost ponovnega vzpostavljanja stabilnosti na Kitajskem, vendar sta prepričani, da bi kitajske oblasti lahko naredile več pozitivnih korakov v zvezi s stanjem v Tibetu. Mednarodna javnost nima dovolj informacij o dogajanjih v Tibetu, novice, ki jih posredujejo nevladne organizacije pa govorijo o tem, da je izginilo veliko število ljudi in da so kitajske oblasti z ostrimi posegi, predvsem številnimi aretacijami ukrepale za zagotovitev stabilnosti v Tibetu. »Ob teh informacijah je Evropska unija zaskrbljena. Potrebni so pozitivni koraki, predvsem pa prost dostop do Tibeta in popolna transparentnost,« je poudaril minister dr. Rupel.

Ob tem je predsednik Sveta EU tudi izrazil prepričanje, da bi k rešitvi pripomogel vsebinski in odprt dialog z Dalajlamo. Dejal pa je tudi, da slovensko predsedstvo ne namerava povabiti Dalajlame na uradno zasedanje sveta zunanjih ministrov EU; pač pa so z njim možni kontakti na drugih ravneh. V EU po besedah slovenskega zunanjega ministra tudi upajo, da bo Kitajska vlada poiskala možnost, da vpliva na lokalne oblasti v Tibetu, da vzpostavijo ozračje miru in sodelovanja.

Glede nekaterih stališč v zvezi z olimpijskim igrami pa je minister dr. Rupel dejal, da Slovenija nasprotuje bojkotu, ker so olimpijske igre največji športni dogodek in bi ga bilo zgrešeno vezati na politična dogajanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 25.04.2008