Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

21.04.2008

Predsednika Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve dr. Lovro Šturm in Dragutin Mate na 8. srečanju stalnega partnerskega sveta EU–Rusija za področje svobode, varnosti in pravice – Napoved dogodka

Pravosodni minister dr. Lovro Šturm in notranji minister Dragutin Mate bosta v okviru predsedujoče Trojke v Sankt Peterburgu v Rusiji sodelovala na 8. srečanju stalnega partnerskega sveta EU–Rusija za področje svobode, varnosti in pravice, ki se bo začelo 24. aprila 2008 z delovno večerjo in razpravo o boju proti drogam. Naslednji dan se bo srečanje nadaljevalo z uradnim zasedanjem in zaključilo s tiskovno konferenco.

Evropska unija in Rusija sodelujeta v okviru t. i. štirih skupnih prostorov na podlagi petletnega akcijskega plana. Eden izmed prostorov je skupni prostor svobode, varnosti in pravice.

Na pogovorih s področja pravice bodo sogovorniki obravnavali možnosti prihodnjega sodelovanja na področju civilnega in gospodarskega prava, kar vključuje tudi razpravo o možnostih za sprejem sporazuma. Obravnavali bodo tudi pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah. Pri tej točki se bodo dotaknili zahtev za izročitev, ki so izmenjane zaradi zaslišanja osumljenih storitve kaznivega dejanja. Predstavniki EU in Rusije bodo razpravljali tudi o možnostih za prihodnje sodelovanje med Eurojustom in ruskimi oblastmi.

Vsebinski sklopi tokratnega srečanja s področja svobode so implementacija sporazuma o vizumskih olajšavah, sporazuma o vračanju in vizumski dialog med EU in Rusijo, ki preučuje pogoje za  brezvizumski režim med EU in Rusijo. Vizumski dialog se lahko nadaljuje samo s polno in pravilno implementacijo sporazuma o vizumskih olajšavah in sporazuma o vračanju. Oba sta pomemben korak pri zagotavljanju potovalnih olajšav za državljane, hkrati pa pomenita tudi boj proti ilegalnim migracijam. Na področju mejnega sodelovanja bodo obravnavali krepitev sodelovanja med Evropsko agencijo za upravljanje in operativno sodelovanje na zunanjih mejah držav članic (Frontex) in Zvezno mejno stražo Zvezne varnostne službe Ruske federacije, možnosti za izboljšanje lokalnega mejnega prometa, informacijo o mejnih sporazumih in razmejitvi med Rusijo in sosednjimi državami članicami EU. Učinkovito upravljanje meja ima lahko zelo neposredne učinke, saj prispeva k boju proti ilegalnim migracijam, trgovanju z ljudmi in terorizmu, zato si bo EU še naprej prizadevala za  vzajemno zaupanje ter krepitev varnosti na skupni meji.

S področja varnosti bodo ministri obravnavali skupne pobude za boj zoper kibernetski kriminal, sodelovanje med Evropsko policijsko akademijo (Cepol) in Rusijo, nadaljnje sodelovanje med Europolom in Rusijo ter varovanje podatkov. Boj proti organiziranemu kriminalu je eno od prednostnih področij sodelovanja med EU in Rusijo, zato bo obravnavana tudi pobuda EU za oceno ogroženosti v zvezi z organiziranim kriminalom, ki prihaja iz Rusije (t. i. ROCTA – Russian Organised Crime Threat Assessment). Na področju prepovedanih drog bodo obravnavali boj proti sintetičnim in drugim drogam, ki prihajajo iz Afganistana, ter kontrolo predhodnih sestavin, pri kateri je potreben regionalni pristop.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 21.04.2008