Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

21.04.2008

Spremembe v mladinski politiki nujne

Foto: M. Tancic

Generalni direktorji za mladino so danes, 21. aprila 2008, na Brdu pri Kranju končali srečanje, ki mu predseduje slovenski generalni direktor za mladino Zorko Škvor. Glavni temi srečanja sta bili prihodnost mladinske politike in mladi z manj priložnostmi.

Srečanje se je začelo že včeraj, ko so se generalni direktorji sestali z udeleženci mladinskega dogodka in prisluhnili mladim. Danes je generalne direktorje nagovoril minister za šolstvo in šport ter predsednik Sveta ministrov za izobraževanje, usposabljanje in mladino dr. Milan Zver, ki je izrazil zaskrbljenost nad demografskimi spremembami: »Delež mladih je vedno manjši v primerjavi s starejšimi, Evropa postaja ostarela družba in prav zato je razvoj mladinske politike vedno bolj pomemben.« Pri tem je minister poudaril, da se mora dati mladim več možnosti za sodelovanje pri oblikovanju temeljnih aktov in strategij mladinske politike. »Kar ena petina mladih v Evropi je na robu revščine, brez zaposlitve je 38 odstotkov mladih, bralna pismenost se je zmanjšala …, to so dejstva, ki kažejo, da so spremembe nujne v mladinski, izobraževalni in gospodarski politiki ter da morajo pri tem nujno sodelovati mladi,« je po nagovoru povedal minister. S tem so se strinjali tudi generalni direktorji, ki so na srečanju razpravljali o prihodnosti mladinske politike. Ključno sporočilo razprave je namreč integriran pristop k prihodnjemu razvoju mladinske politike in še tesnejši dialog z mladimi. »Le s takim pristopom bomo izboljšali položaj mladih in s tem prihodnost Evrope,« je po srečanju povedal predsedujoči Zorko Škvor.

Generalni direktorji so razpravljali tudi o mladih z manj priložnostmi. Nekatere države so predstavile primere dobrih praks, obravnavali pa so tudi predlog resolucije o mladih z manj priložnostmi, ki vsebuje posamezne ukrepe držav članic Evropske unije na tem področju. »Resolucija je prvi korak k boljšemu položaju mladih z manj priložnostmi, zato upam, da bo resolucija sprejeta na majskem zasedanju Sveta ministrov za izobraževanje, usposabljanje in mladino,« je po srečanju povedal predsedujoči. Sprejetje resolucije je predvideno na majskem zasedanju Sveta ministrov.

Ob koncu so generalni direktorji sprejeli sklepe, ki predstavljajo smernice za majsko zasedanje Sveta ministrov za izobraževanje, usposabljanje in mladino.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 22.04.2008