Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

22.04.2008

Minister Turk in državni sekretar Šter se udeležujeta XII. ministrske konference Združenih narodov za trgovino in razvoj

© by Duncan Walker

Minister za razvoj dr. Žiga Turk in državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter se udeležujeta XII. ministrske konference Združenih narodov za trgovino in razvoj (UNCTAD), ki poteka v Gani. Dr. Turk je sodeloval na zasedanju visokih predstavnikov, na katerem je bila glavna tema pogovorov možnost razvoja Afrike.

V svojem nagovoru je minister Turk uvodoma poudaril, da je izboljšanje gospodarskega upravljanja in naložbenega okolja ključno za vzpostavitev gospodarske moči in konkurenčnosti Afrike. »Razvoj nacionalnega trga in regionalno povezovanje so ključ do izoblikovanja večjih in bolj povezanih trgov,« je dejal in izrazil podporo EU afriškim državam.

Dr. Turk se je v nadaljevanju osredotočil na pomembnost sporazumov EPA (Economic Partnership Agreements), o katerih potekajo pogajanja med Evropsko unijo in afriško-karibsko-pacifiškimi državami, kot zgled dobrega instrumenta za uveljavitev regionalnega povezovanja in gospodarskega razvoja. Cilj teh sporazumov je spodbujanje trgovanja jug–jug in trgovanja sever–jug ter podpora postopnemu vključevanju afriško-karibsko-pacifiških držav v mednarodni trgovinski sistem.

Državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je ob robu XII. ministrske konference sodeloval na uvodnem zasedanju Glavnega izvršnega odbora povezave Združenih narodov za trgovino in proizvodne zmogljivosti. Dejal je, da EU pozdravlja pobudo, katere naloga bo pomoč pri premagovanju ovir državam in regijam v razvoju. V imenu EU je izrazil prepričanje, da je zgraditev trgovinsko-proizvodnih zmogljivosti v teh državah v mednarodni skupnosti ključnega pomena za napredek pri gospodarski rasti in razvoju ter za zmanjševanje revščine.

»Povezava za trgovino in proizvodne zmogljivosti bo delovala na pomembnem področju, kakršna je potreba po učinkovitih naložbah in drugih ukrepih na državni ravni, saj imajo naložbe, tuje neposredne naložbe in politike konkurenčnosti pomembno vlogo pri zagotavljanju storilnosti in proizvodnih zmogljivosti,« je dejal državni sekretar Šter in se zavzel za odprto in prožno članstvo v povezavi Združenih narodov za trgovino in proizvodne zmogljivosti. Za zdaj v njej sodelujejo UNCTAD, UNIDO, FAO, WTO, UNDP in ITC.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 25.04.2008