Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

22.04.2008

Janez Lenarčič: Naša skupna prizadevanja in dobro sodelovanje z Evropskim parlamentom so že obrodili sadove

"Naša skupna prizadevanja in dobro sodelovanje so že obrodili sadove. Opravljenega je bilo že veliko od tega, kar smo si zastavili." S temi besedami se je državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič na današnjem srečanju s Konferenco predsednikov odborov zahvalil Evropskemu parlamentu za tvorno sodelovanje. Tokratno srečanje s predsedniki odborov je bilo namenjeno pregledu in oceni prve polovice slovenskega predsedovanja ter razpravi o konkretnih načrtih predsedujoče do konca predsedovanja.

Državni sekretar Janez Lenarčič je v uvodnem nagovoru predsednikom odborov predstavil napredek pri prednostnih dosjejih slovenskega predsedovanja Svetu EU, s poudarkom na dogovorih, ki so jih voditelji držav in vlad sprejeli na marčnem vrhu. Izpostavil je posamezne dosežke različnih sestav Sveta in akte, o katerih sta se Svet in Evropski parlament že dogovorila v času slovenskega predsedovanja, med drugim Direktivo o potrošniških kreditnih pogodbah, Zakonodajni sveženj za trženje proizvodov, Carinski zakonik, Direktivo o poštnih storitvah in ustanovitev Evropskega inštituta za tehnologijo. Pomemben preboj je bil dosežen tudi pri predlogu izvedbene uredbe za Galileo.

Državni sekretar je konferenci predstavil tudi načrte za drugo polovico predsedovanja. V ospredju bodo pravni akti, glede katerih si bo predsedstvo prizadevalo doseči dogovor, na primer tretji energetski sveženj za notranji trg z energijo, trajnostna merila za biogoriva ter nekateri akti s področja okolja ter pravosodja in notranjih zadev. Predsedstvo bo še naprej namenjalo veliko pozornosti krepitvi evropske perspektive držav Zahodnega Balkana. Ena od najpomembnejših nalog bo priprava junijskega Evropskega sveta, pred nami pa so tudi štirje pomembni vrhovi s tretjimi državami, in sicer z Japonsko, Latinsko Ameriko in Karibi, Rusko federacijo ter Združenimi državami Amerike. Sledila so vprašanja poslancev, ki so bila osredotočena predvsem na konkretne predloge in pobude, s katerimi bo predsedstvo skušalo doseči zastavljene cilje.

Državni sekretar Janez Lenarčič se je s predsedniki parlamentarnih odborov prvič sestal pred začetkom predsedovanja novembra lani, ko jim je predstavil program in prednostne naloge slovenskega predsedstva.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 25.04.2008