Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

22.04.2008

Zunanji minister dr. Dimitrij Rupel izrazil stališče EU na konferenci iraških sosed v Kuvajtu

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, je na razširjeni konferenci iraških sosed, ki poteka danes v Kuvajtu, dejal, da Evropska unija potrjuje svojo podporo prizadevanju za varen, stabilen, demokratičen, uspešen in enoten Irak ter zavzetost za njegovo neodvisnost, suverenost, enotnost in ozemeljsko celovitost.

Dr. Rupel, ki je v zasedanje posegel v imenu predsedstva Sveta EU, je poudaril, da je ohranitev enotnosti in ozemeljske celovitosti Iraka bistveno vprašanje in spoštovati jo morajo vsi. Za dosego miru in stabilnosti tega območja pa je bistvena konstruktivna zavzetost iraških sosed in regijskih partnerjev, je še povedal in opozoril, da prav to srečanje kaže na tako zavzetost. Sosede lahko veliko naredijo, tudi za preprečitev tihotapljenja orožja v Irak, s svojimi rednimi forumi pa ponujajo izjemno priložnost za dialog in območno sodelovanje. Evropska unija podpira tri delovne skupine, ki se ukvarjajo z begunci ter sodelovanjem na varnostnem in energetskem področju; obenem spodbuja države tega območja, naj odprejo veleposlaništva v Bagdadu, kakor je to pred kratkim storil Bahrajn. Naloga mednarodne skupnosti in zlasti sosednjih držav je tudi podpiranje in spodbujanje težavnega procesa sprave in stabilizacije Iraka ter preprečevanje zunanjih posegov, ki bi lahko ogrožali ta proces.

Slovenski zunanji minister je tudi dejal, da Evropska unija potrjuje podporo zakoniti in demokratično izvoljeni vladi premiera Nurija al-Malikija ter drugim demokratično izvoljenim institucijam v Iraku. Popolnoma nesprejemljivi so posegi, ki napadajo koalicijske sile ter ogrožajo varnost in stabilizacijo v Iraku. Evropska unija v celoti podpira prizadevanje Združenih narodov in se zavzema za celovito spoštovanje resolucije 1770, ki jo je Varnostni svet ZN sprejel lanskega avgusta, je zatrdil minister Rupel.

Na konferenci poleg predstavnikov Iraka, sosednjih in drugih držav tega območja sodelujejo nekateri predstavniki velikih držav, med njimi ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice, ruski zunanji minister Sergej Lavrov ter britanski in francoski zunanji minister David Miliband in Bernard Kouchner.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 25.04.2008