Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

23.04.2008

Premier Janez Janša: EU in Japonska zavezani k nadaljnji krepitvi strateškega partnerstva

Foto: Kristina Kosec/BOBO

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je, skupaj s predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom, danes v Tokiu udeležil 17. vrhunskega zasedanja med Evropsko unijo in Japonsko. Kot je v izjavi po zaključku srečanja poudaril slovenski premier je bilo na tokratnem vrhu doseženo široko soglasje o številnih pomembnih stališčih, katere je mogoče strniti v tri sklope: globalni boj proti podnebnim spremembam, spodbujanje mednarodnega miru in varnosti ter zavezanost k povečanju blaginje in kakovosti življenja. Obe strani pa sta ob tej priložnosti tudi potrdili zavezo k nadaljnjemu spodbujanju strateškega partnerstva med EU in Japonsko.

»Podnebne spremembe so skupni izziv Evropske unije in Japonske. Zavezani smo k nadaljnjemu vlaganju v proces Združenih narodov na področju podnebnih sprememb, ki je namenjen doseganju celovitega globalnega sporazuma do konca leta 2009 za obdobje po letu 2012,« je dejal predsednik Evropskega sveta Janez Janša. Prav tako je, po njegovih besedah, ključnega pomena, da se najprej razvite države, zlasti države skupine G-8, medsebojno dogovorijo o vključitvi vseh pozitivnih predlogov in pristopov na področju boja zoper podnebne spremembe v svoje načrte, nato pa ta boj tudi vodijo in tako pomagajo državam v razvoju. »Mnenja sem, da bomo s svojo vodilno vlogo in trdno zavezanostjo lahko zraven povabili tudi države v razvoju in tiste, ki niso vključene v kjotski proces. Ta boj bomo lahko uspešno dokončali samo z globalnim pristopom, razvite države pa bi morale pri tem imeti vodilno vlogo«, je še dejal predsednik Evropskega sveta.

Tako Evropska unija kot tudi Japonska si bosta, po zagotovilu slovenskega premierja, še naprej prizadevali tudi za spodbujanje stabilnosti finančnih sistemov, namenjenih zmanjšanju negativnih učinkov na razvite države in države v razvoju ter za dosego t.i. razvojnih ciljev tisočletja, zlasti glede razvoja Afrike.

Pogovori na vrhunskem zasedanju Evropske unije in Japonske so prinesli tudi jasno sporočilo o spodbujanju mednarodnega miru in varnosti. »Strinjali smo se, da bomo z uskladitvijo prizadevanj na področjih, kot so: upravljanje voda, zdravje, človeški viri, človekove pravice in demokracija, prispevali k stabilnosti in blaginji v Srednji Aziji. Posebno zavezo smo sprejeli v zvezi z nadaljnjim sodelovanjem pri pomoči Afganistanu,« je dejal premier. V zvezi z mirovnimi prizadevanji na Bližnjem vzhodu Evropska unija in Japonska v celoti podpirata politični proces, ki se je začel v Annapolisu. »Mir na tem območju lahko prinese samo tista rešitev, ki je bila dosežena s pogajanji,« je še povedal predsednik slovenske vlade Janez Janša.

Evropska unija in Japonska sta še naprej odločeni, da bosta tesno sodelovali z namenom povečevanja blaginje in kakovosti življenja svojih državljanov. »Evropska unija in Japonska si bosta prizadevali za večjo varnost in zaščito potrošnikov. Poglobili bomo sodelovanje pri civilnem letalstvu, kar naj bi omogočilo lažje in varnejše potovanje med Evropsko unijo in Japonsko,« je dejal predsednik Evropskega sveta Janez Janša ter dodal, da si bosta obe strani prizadevali za napredek na področju medsebojne vizumske obveznosti. »Rad bi poudaril tudi našo odločenost, da okrepimo medsebojno sodelovanje v znanosti in tehnologiji,« je povedal premier in ob tem pojasnil, da bo med Evropsko unijo in Japonsko kmalu podpisan tudi sporazum, v katerem bodo ti dogovori tudi zapisani.

Zvečer je predsednik vlade in predsednik Evropskega sveta Janez Janša, skupaj s predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom, priredil tudi sprejem ob 17. vrhu Evropska unija - Japonska. Končani vrh je označil kot zgodovinski, saj je Evropsko unijo predstavljala država, ki se je povezavi priključila v zadnjem valu širitve. Simbolično pa je tudi, da je Republika Slovenija postala samostojna in neodvisna država ravno v času, ko je potekal prvi vrh med Evropsko unijo in Japonsko. Izrazil je zadovoljstvo, da sta tako Evropska unija kot tudi Japonska dosegli širok konsenz na mnogih področjih. »Eno glavnih sporočil tega vrha je, da se moramo učiti drug od drugega, da bi lahko uspešno odgovorili na izzive prihodnosti,« je dejal ter dodal, da imata Evropska unija in Japonska veliko skupnih vrednot, kot so demokracija, vladavina prava in tržna ekonomija.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 25.04.2008