Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

23.04.2008

Odprtje velike pregledne razstave slovenskih impresionistov v Ljubljani

Danes, 23. aprila, bo ob 20. uri v prostorih Narodne galerije v Ljubljani minister za kulturo dr. Vasko Simoniti odprl razstavo Slovenski impresionisti in njihov čas 1890–1920.

Razstava, ki je bila pripravljena na pobudo Ministrstva za kulturo, želi zaznamovati predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije in 90. obletnico Narodne galerije ter omogočiti javnosti, da se po kar nekaj desetletjih spet neposredno sreča s široko priljubljenimi in cenjenimi izvirniki štirih mojstrov impresionistov – Jakopiča, Jame, Groharja in Sternena – ter hkrati spozna ali pa ponovno vzljubi številne znane slikarske sopotnike impresionizma, kot so Anton Ažbe, Ivana Kobilca, Ferdo Vesel, Ivan Vavpotič in mnogi drugi. Obenem želi opozoriti tudi na tedanje kiparske, fotografske in arhitekturne dosežke v času, ko je popotresna Ljubljana dobila najbolj cvetočo secesijsko podobo, ko je v mestu zraslo nekaj pomembnih spomenikov, umetnost pa je sooblikovala samopodobo Slovencev kot samozavestnih Evropejcev.

Več o razstavi in spremljajočih dogodkih ter tematskih okroglih mizah, ki bodo spremljale razstavo, lahko preberete na naslednji spletni strani zunanja povezava

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 24.04.2008