Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

23.04.2008

Dragutin Mate, predsednik Sveta EU za področje notranjih zadev, v Evropskem parlamentu o pogovorih z ZDA o brezvizumskem režimu

Dragutin Mate, predsednik Sveta EU za področje notranjih zadev in slovenski notranji minister, je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu predstavil zaključke zasedanja Trojke EU-ZDA za pravosodje in notranje zadeve, ki je bilo na Brdu 12. in 13. marca 2008. Podrobno je predstavil pogovore o vizumski vzajemnosti, vključno z reformo ameriškega brezvizumskega programa (Visa Waiver Programme) in pri tem dejal: »Na zasedanju Trojke smo dosegli velik napredek, saj smo se z najvišjimi predstavniki ZDA uskladili o nadaljevanju razgovorov o vprašanjih, povezanih z brezvizumskim režimom. Vsi smo se strinjali s skupnimi prizadevanji, da bi bile v ta program čimprej vključene vse države članice EU in da bi lahko vsi državljani EU v ZDA potovali brez vizumov, tako kot državljani ZDA že lahko potujejo v vse države članice EU. Skupna vizumska politika Skupnosti je namreč zelo pomembna politična prioriteta za vse države članice.«

Na zasedanju Trojke so se ministri dogovorili, da morajo države članice EU pri pogovorih z ZDA upoštevati skupne smernice, saj te označujejo ločnico med pristojnostmi Evropske skupnosti oz. EU in nacionalnimi pristojnostmi. Predstavniki ZDA so soglašali, da bodo pri sklepanju memorandumov o soglasju in izvedbenih sporazumov v zvezi z brezvizumskim programom uporabili dvotirni pristop. O zadevah, ki sodijo v nacionalno pristojnost, bodo razpravljali z nacionalnimi organi, o zadevah, ki sodijo v pristojnost EU, pa bodo razpravljali z organi EU.

Komisija je zaradi prvotne odločitve ZDA o izvedbi izključno dvostranskih pogajanj z državami članicami, tudi glede elementov, ki so v pristojnosti Skupnosti, analizirala pristojnosti na tem področju in pripravila predlog mandata za začetek pogajanj z ZDA. »V dveh mesecih in pol je bilo vloženega veliko truda v usklajevanje mandata, ki je zaznamoval prvo polovico našega predsedovanja in bil potrjen na petkovem zasedanju Sveta ministrov. Slovensko predsedstvo Sveta EU si bo še naprej prizadevalo čimprej poiskati najboljšo rešitev, ki bo omogočila izpolnitev zahtev nove ameriške zakonodaje in bo hkrati v skladu z evropskim pravnim redom,« je dejal minister Mate.

ZDA bodo do konca letošnjega leta uvedle nov sistem izdaje avtorizacije za potovanja v ZDA, ki bo veljal za vse države članice (ESTA). Obe strani sta se strinjali, da takoj pričnemo z odprtimi pogovori predsedstva in Komisije z ZDA o tem, kakšen bo ta sistem, saj je treba pravočasno obvestiti vse evropske potnike o novem načinu potovanja v ZDA. Predsedstvo in Evropska komisija bosta v pogovorih z ZDA predstavila stališče držav članic EU, pri tem pa računamo, da bomo do junija dosegli politični dogovor o vrsti podatkov, ki jih bodo ZDA zahtevale, in načinu njihovega prenosa. Prvi sestanek je bil 14. marca v Bruslju.

Minister je poslancem predstavil tudi namen predsedstva, da bi do junija zaključili z delom posebne skupine za izmenjavo podatkov z ZDA. Skupina je v enoletnem delu ugotovila, da EU in ZDA varujejo podatke na podoben način, zato se zavzemamo, da bi v nadaljevanju ta skupina preučila možnosti za sklenitev sporazuma med EU in ZDA o splošnih načelih varovanja podatkov. Takšen sporazum bi dolgoročno zagotavljal primerno zaščito za čezatlantski prenos varnostnih podatkov.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 23.04.2008