Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

24.04.2008

Slovensko predsedstvo pozdravlja ratifikacijo Lizbonske pogodbe v danskem in avstrijskem parlamentu

Slovensko predsedstvo pozdravlja ratifikacijo Lizbonske pogodbe v danskem in avstrijskem parlamentu. Tako je bila danes pogodba, ta pomemben temelj za nadaljnje učinkovito delovanje Evropske unije in skupen spopad držav članic z izzivi globalizacije in drugimi izzivi 21. stoletja, potrjena kar v dveh državah članicah hkrati.

Po Madžarski, Sloveniji, Malti, Romuniji, Franciji, Bolgariji, Poljski in Slovaški sta tako Danska in Avstrija postali deveta in deseta država članica, v katerih je postopek ratifikacije Lizbonske pogodbe zaključen. Prav vsaka izmed ratifikacij in vsak korak v postopku ratifikacije v posamezni državi članici pa je pomemben korak h končnemu cilju, uveljavitvi Pogodbe 1. 1. 2009. Predsedstvo  skrbno spremlja ratifikacije v državah članicah in ugotavlja, da postopki ratifikacije v skladu z nacionalnimi pravili potekajo že v skoraj vseh državah članicah ter da pogodba uživa veliko podporo, ki si jo nedvomno tudi zasluži.

Pogodba je pomemben instrument, ki bo v delovanje Evropske unije prinesel več  transparentnosti, demokratičnosti in učinkovitosti. Unija  bo bolj učinkovita ne le navznoter, temveč tudi navzven, kar ji bo prinašalo dodatne koristi. Predsedstvo zato pozdravlja potrditev pogodbe s strani nacionalnih parlamentov.

Več o Lizbonski pogodbi, poteku ratifikacij v posameznih državah članicah ter  koristih, ki jih Lizbonska pogodba prinaša državljankam in državljanom Evropske unije, si lahko državljanke in državljani Evropske unije preberete na spletni strani: Europa - Lizbonska pogodba več

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 25.04.2008