Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

25.04.2008

Zasedanje Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose 28. in 29. aprila 2008 v Luksemburgu

Aprilsko zasedanje Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose (GAERC) pod vodstvom slovenskega zunanjega ministra dr. Dimitrija Rupla bo – v znak spoštovanja pravoslavne velike noči – potekalo v torek, 29. aprila 2008, ponedeljek, 28. april 2008,  pa bo namenjen srečanju EU s tretjimi državami.

V torek bodo zunanji ministri držav EU začeli zasedanje z razpravo o razmerah v Zimbabveju, kjer povzročajo zaskrbljenost zamuda pri objavi rezultatov predsedniških volitev, ki so  potekale konec marca, ter poročila o zastraševanju, kršitvah človekovih pravic in nasilju, kjer naj bi šlo za politično motivirane napade na podpornike demokratičnih sprememb.  Svet EU pozorno spremlja razmere v Zimbabveju in si bo še naprej prizadeval najti načine, s katerimi bi povečal pritisk na tiste, ki usmerjajo in so vključeni v nasilje in zastraševanje, ki ga vodi država.

Ministri naj bi tudi preučili razmere na Bližnjem vzhodu.  Posebno pozornost bodo posvetili Iraku po aprilskem obisku iraškega predsednika vlade Nurija al Malikija v Bruslju in razširjenem srečanju sosednjih držav Iraka, ki je potekalo 22. aprila v Kuvajtu, ter z vidika bližajoče se letne konference o pregledu napredka v mednarodnem dogovoru z Irakom, ki bo 29. maja v Stockholmu. 

Na dnevnem redu zasedanja ministrov bo tudi pregled zadnjega razvoja dogodkov v Pakistanu.  Ministri naj bi pozdravili izboljšanje demokratičnega procesa, ki ga je v zadnjem času dosegel Pakistan.  Prav tako bodo preučili možnosti za izboljšanje in poglobitev odnosov med EU in Pakistanom s posebnim poudarkom na gospodarskem razvoju in trgovini, neširjenju terorizma in boju proti njemu, krepitvi demokratičnih ustanov, človekovih pravicah, migraciji, izobraževanju, medkulturnih vprašanjih in regionalnem sodelovanju.

Ministri bodo razpravljali tudi o zadnjem razvoju dogodkov v Burmi/Mjanmaru, zlasti z vidika bližajočega se referenduma o novi ustavi.  Izrazili naj bi tudi nadaljnjo zaskrbljenost in ponovno pozvali oblasti k čimprejšnjim ukrepom, ki bi zagotovili prehod na zakonito civilno vlado in nacionalno spravo. Svet bo tudi preučil obnovitev omejitvenih ukrepov, usmerjenih zoper tiste, ki so v Burmi/Mjanmaru odgovorni za kršitve človekovih pravic in pomanjkanje napredka v razvoju.  

Zadnji dogodki v zvezi s piratskimi napadi na obalah Somalije so prav tako razlog za zaskrbljenost v Evropski uniji, zato so tudi ti dogodki uvrščeni na dnevni red zasedanja Sveta.   Ministri bodo ocenili, kako bi lahko EU prispevala k mednarodnemu odzivu na ta problem pod vodstvom Združenih narodov.

Na dnevnem redu bodo tudi odnosi med EU in Rusijo.  Ministri si bodo prizadevali za sprejetje pogajalskih izhodišč za novi sporazum, ki bi zagotavljal celovit okvir za odnose med Evropsko unijo in Rusijo.

O razmerah na Zahodnem Balkanu se bodo ministri pogovarjali na delovnem kosilu.   Glavna vprašanja, na katera se bodo osredotočili, bodo razmere v Srbiji tik pred začetkom splošnih volitev 11. maja.  Ministri naj bi tudi sprejeli sklepe v zvezi s sporočilom Komisije o Zahodnem Balkanu ter Bosni in Hercegovini. 

Med kosilom bo Komisija predstavila sporočilo o nedavnem napredku akcijskih načrtov v okviru evropske sosedske politike. Ministri bodo tudi izmenjali mnenja o zadnjem razvoju dogodkov v Gruziji.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 25.04.2008