Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

25.04.2008

Predsednika Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve dr. Lovro Šturm in Dragutin Mate na 8. srečanju Stalnega partnerskega sveta EU–Rusija za področje svobode, varnosti in pravice

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate in minister za pravosodje dr. Lovro Šturm sta se danes v Sankt Peterburgu v Rusiji v okviru predsedujoče Trojke udeležila 8. srečanja Stalnega partnerskega sveta EU–Rusija za področje svobode, varnosti in pravice. Na srečanju je EU poleg slovenskih ministrov zastopal podpredsednik Evropske komisije Jacques Barrot in predstavniki Francije, kot naslednje predsedujoče države. Rusko federacijo so zastopali pomočnik predsednika Ruske federacije Viktor Ivanov, minister za notranje zadeve Rashid Nurgaliyev in minister za pravosodje Vladimir Ustinov. Minister Mate je povedal, da so na srečanju obravnavali pomembne teme iz obsežnega sodelovanja med EU in Rusijo na področju pravosodja in notranjih zadev, ki znatno prispeva k dinamiki strateškega partnerstva med EU in Rusijo.

Ministri so na včerajšnji delovni večerji najprej obravnavali boj proti drogam, proizvedenim v Afganistanu, in sintetičnim drogam. EU in Rusija sta zaskrbljeni zaradi tamkajšnjega stanja in porasta proizvodnje opija, zaradi česar je Afganistan na prvem mestu v svetovni ponudbi. Predsedstvo je pozvalo mednarodno skupnost k pomoči pri implementaciji afganistanske nacionalne strategije za nadzor nad drogami. Boj proti prepovedanim drogam je skupna prioriteta v strateških načrtih in kot pravi minister Mate: »... zahteva celovit pristop z izmenjavo stvarnih in zanesljivih podatkov o poteh drog, krepitev čezmejnega sodelovanja in regionalno obravnavo problema. Pozdravljam zaključke zadnjih srečanj med EU in Rusijo o možnostih nadaljnjega sodelovanja in izmenjave informacij s tega področja.« Predsedstvo je tudi spodbudilo začetek dialoga o okrepitvi  odkrivanja in pregona mamil v regiji ob Črnem morju na način, kot deluje Maritime Analysis and Operations Centre – Narcotics (MAOC-N) v čezoceanskem boju proti trgovanju s kokainom.

Današnje uradno zasedanje se je začelo z obravnavo vizumskega dialoga med EU in Rusijo. Predsedstvo je pozdravilo prvo tehnično srečanje EU in Rusije za preučevanje pogojev za potovanja brez vizumov kot dolgoročno perspektivo. Minister Mate je dejal, da se je izvajanje sporazumov med Skupnostjo in Rusijo o poenostavitvi vizumov in ponovnem sprejemu oseb izkazalo za pomemben korak pri zagotavljanju lažjega potovanja za vse državljane. To je tudi pomembno za boj proti nezakonitim migracijam in za nadaljevanje vizumskega dialoga. V nadaljevanju so ministri obravnavali krepitev sodelovanja med agencijo Frontex in Zvezno mejno stražo Zvezne varnostne službe Ruske federacije, ki poteka že od leta 2006 in je dobro. Predsedstvo podpira intenzivno čezmejno sodelovanje med državami članicami EU in Rusijo, ki je za uspešno upravljanje meja EU ključnega pomena v boju proti vsem oblikam kriminala. Prav tako podpira tudi možne sporazume o lokalnem obmejnem prometu, saj je, kot pravi minister Mate, treba upravljanje meja med EU in Rusijo prilagoditi sodobnemu sistemu, ki skuša pri prehajanju meja zmanjšati čakalne dobe in se hkrati bori proti čezmejnemu kriminalu.

Predsednik Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve dr. Lovro Šturm se je z rusko stranjo pogovarjal o boju proti kibernetskemu kriminalu, o pravosodnem sodelovanju pri civilnih in kazenskih zadevah ter sodelovanju med Rusijo in Eurojustom. Obe strani sta se zavzeli za okrepljeno sodelovanje na področju kibernetske kriminalitete, zlasti pri odkrivanju in pregonu internetnih vsebin, ki se nanašajo na spolne zlorabe otrok, ter zlorab interneta za teroristične namene.

Ministri so govorili tudi o sodelovanju med Evropsko policijsko akademijo (Cepol) in Rusijo ter podprli pogajanja in podpis protokola o nameri, ki odpira vrata prihodnjemu sodelovanju med obema stranema. Minister Mate je poudaril, da možnost tovrstnega sodelovanja potrjuje skupni interes za izboljšanje učinkovitosti policij v boju proti organiziranemu kriminalu z izvajanjem skupnih usposabljanj visokih policijskih uradnikov. Udeleženci so tudi ocenili napredek v sodelovanju med Evropolom in Rusijo, zlasti v boju proti ponarejanju evra in trgovini s predhodnimi sestavinami drog.

Ministri so govorili tudi o pobudi EU za oceno ogroženosti organiziranega kriminala rusko govorečih skupin, ker je boj proti organiziranemu kriminalu skupna prednostna naloga medsebojnega sodelovanja. Takšna ocena bo omogočila primerjavo vseh pomembnih informacij o organiziranem kriminalu in bo podlaga za načrtovanje policijskih ukrepov. S tem bomo dobili širšo sliko o nevarnosti organiziranega kriminala in kot pravi minister Mate, bomo z oceno poglobili nadaljnji razvoj dobrega sodelovanja med EU in Rusijo v boju proti kriminalu, hkrati pa bo to odlična možnost za krepitev sodelovanja med Evropolom in ruskimi organi odkrivanja in preiskovanja.

Sodelovanje med EU in Rusko federacijo na področju civilnega prava poteka najbolj intenzivno v okviru mednarodnih instrumentov Haaške konference za mednarodno zasebno pravo. EU in RF si v tem okviru prizadevata za okrepitev sodelovanja zlasti na področju družinskega prava. Obe strani pa sta izrazili tudi zadovoljstvo nad potekom dosedanjih pogovorov v zvezi z morebitno sklenitvijo sporazuma na področju civilnega prava.

Na področju kazenskega prava obe strani v okviru Sveta Evrope sodelujeta pri posodobitvi Evropske konvencije o izročitvi iz leta 1957. EU in RF sta si izmenjali podatke o dosedanjem sodelovanju na področju mednarodne pravne pomoči v kazenskih zadevah, zlasti glede izvajanja Evropske konvencije o mednarodni pravni pomoči, ter morebitnih ukrepih, ki bi to sodelovanje lahko še izboljšali in okrepili. Dogovorjena je bila organizacija seminarja v okviru Eurojusta, na katerem bi na strokovni ravni izmenjali izkušnje ter poglede na odprta vprašanja mednarodne pravne pomoči.

Sogovorniki so potrdili svojo pripravljenost za nadaljnjo krepitev medsebojnega sodelovanja med Eurojustom in ruskimi organi pregona, vključno z možno sklenitvijo sporazuma o medsebojnem sodelovanju.

Na koncu sta obe strani sprejeli skupno izjavo:

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 26.04.2008