Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

28.04.2008

Slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel vodil srečanje trojke EU z delegacijo OVSE

Kosovo, Južni Kavkaz, Pridnestrje in Afganistan so bili glavne teme srečanja trojke EU z OVSE, ki jo je vodil predsednik sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel. Delegacijo OVSE je vodil finski zunanji minister Alexander Stubb, ki letos predseduje tej organizaciji. Minister dr. Rupel je poudaril, da si na vseh teh območjih EU in OVSE prizadevata za mir in stabilnost ter je tako sodelovanje med organizacijama zelo pomembno. Redna srečanja lahko samo pripomorejo k temu cilju.

Glede Kosova je minister dr. Rupel poudaril pomen mednarodnega usklajevanja, še posebej v prehodnem obdobju. Izrazil je željo, da bi misija OVSE nadaljevala delo in sodelovala z misijo EULEX, ki jo EU pošilja na Kosovo, in seveda s posebnim predstavnikom EU na Kosovu. Minister dr. Rupel je opozoril tudi na vlogo, ki jo ima na Kosovu misija OVSE še zlasti v interesu srbske skupnosti.

V zvezi z razmerami v državah Južnega Kavkaza je predsednik sveta EU opozoril predvsem na vprašanje volitev, ki so ali bodo potekale letos na tem območju. EU je zelo zainteresirana za svobodne in poštene volitve ter podpira delo mednarodnih misij za nadzor nad volitvami. V zvezi z reševanjem sporov na Južnem Kavkazu je potrdil, da EU podpira prizadevanja OVSE v okviru skupine Minsk za mirno, trajno in pravično rešitev vprašanja Gorskega Karabaha, ter izrazil upanje, da se bosta v kratkem srečala zunanja ministra Armenije in Azerbajdžana.

Glede Pridnestrja je minister dr. Rupel seznanil sogovornike z vsebino nedavnega obiska podpredsednika vlade Moldavije Stratana v Ljubljani in izrazil zadovoljstvo, ker sta se pred kratkim srečala predsednika Moldavije Voronin in Pridnestrja Smirnov.

Razprava o Afganistanu je medtem zajela tudi vprašanja srednjeazijskega območja. Minister dr. Rupel je v zvezi s tem poudaril pomen vloge EU pri tranziciji Kazahstana, Kirgizistana, Tadžikistana, Turkmenistana in Uzbekistana, med drugim tudi s programi za varnost meje. Afganistan je vsekakor med prednostnimi nalogami EU in minister dr. Rupel je poudaril pomen sodelovanja med EU in OVSE oziroma med predstavništvi obeh organizacij na tem območju.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 02.05.2008