Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

28.04.2008

Danes v Luksemburgu pridružitveni svet EU-Egipt ter trojka med EU in Ekonomsko skupnostjo zahodnoafriških držav (ECOWAS)

Danes se je v Luksemburgu v okviru zasedanja Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose sestal pridružitveni svet z Egiptom, zasedala pa je tudi trojka med EU in Ekonomsko skupnostjo zahodnoafriških držav (ECOWAS).

Na tokratnem četrtem pridružitvenem svetu z Egiptom so udeleženci razpravljali o odnosih med EU in Egiptom ter vprašanjih, ki so v skupnem interesu obeh partnerjev. Kot je v imenu slovenskega predsedstva Sveta EU povedal državni sekretar Matjaž Šinkovec, je današnje srečanje pridružitvenega sveta z Egiptom potekalo v sproščenem in prijateljskem vzdušju. Po besedah državnega sekretarja Šinkovca je Egipt ključni partner Evropske unije v sredozemski in bližnjevzhodni regiji, zato mu EU namenja veliko pozornosti.

"Naše sodelovanje je strukturirano na način, ki omogoča reden dialog med partnerjema," je povedal državni sekretar. "Pomembna okvira sodelovanja sta tudi barcelonski proces in evropska sosedska politika." Udeleženci so razpravljali o dvostranskih vprašanjih, poleg tega pa tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu, v Libanonu in na Kosovu.

Danes je zasedala tudi trojka med EU in Ekonomsko skupnostjo zahodnoafriških držav (ECOWAS). Razprava je tekla predvsem o zagotavljanju miru in varnosti v Zahodni Afriki, pa tudi na območju Sahare. Udeleženci so govorili tudi o stanju demokratizacije in sodelovanju pri organizaciji volitev, predvsem o prednostnih nalogah pri opazovanju volitev ter o srečanju ECOWAS z nacionalnimi volilnimi komisijami. Na dnevnem redu so bili tudi človekove pravice in dobro upravljanje ter posledice rasti cen hrane, regionalno gospodarsko povezovanje in gospodarski partnerski sporazumi, migracije in razvoj ter ukrepi za boj proti drogam.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 02.05.2008